pixel

Вятърната енергия в Испания произвежда повече ток от който и да е друг източник

Дания, САЩ и Германия не са единствените страни, биещи рекорди, кгоато става дума за вятърни електроцентрали в наши дни. Испания също е забележителен лидер, показващ силен ръст на вятърната енергия. В действителност страната вече може да заяви, че нейните вятърни паркове произвеждат повече електроенергия, отколкото който и да е друг източник на електричество – и това вече три месеца.

„От 1 ноември насам вятърът е водещата технология в електрическата система“, посочиха от Испанската ветроенергийна асоциация SWEA в блога на сдружението.

Освен това данните от оператора на мрежата Red Electrica de Espana сочат, че само през януари от вятърна енергия са генерирани 6 тераватчаса (TWh) електроенергия, което пак е нещо, случващо се за първи път в страната. „Последният път, когато някоя технология надхвърли 6 тераватчаса на месец, беше през 2010 г., тогава това бе постигнато от газови турбини с комбиниран цикъл”, добави SWEA.

6 TWh електроенергия е „достатъчна да покрива консумацията на електроенергия на по-голямата част на испанските домакинства“, посочва SWEA и добавя, че „би могла да покрие годишното потребление на електроенергия в страни като Хондурас и Боливия.“

Още един интересен факт от блога SWEA е, че испанската икономика е натрупала по 3 евро за всяко евро, вложено в стимули за вятърни електроцентрали, дадени от правителството. С други думи, макар че Испания страда от трудни икономически времена, субсидиите за вятърна енергия са имали положителен нетен ефект, който е позволил на страната да остане в по-добра ситуация.

greentech.bg

Може да харесате още...