pixel

Вятърни турбини с витла като крила на бухал генерират ток безшумно

Движението безшумно във въздуха вече не е приоритет само на птиците. Вятърни турбини, вдъхновени от безшумния полет на бухала, могат да генерират енергия, без да досаждат на тези, които живеят наблизо, казват изследователи.

Турбините създават електричество без вредни емисии с помощта на вятъра, който задвижва техните витла, а те на свой ред задвижват ротор. Но мнозина от живеещите близо до ветроенергийни паркове се оплакват от странни шумове. Това тревожи и природозащитниците, които се безпокоят за земнияи морския живот наоколо. Сега изследователи от университета в Кеймбридж са се обърнали към бухала за вдъхновение при решаването на проблема. Бухалите са пословично тихи ловци, способни да изненадат плячката си благодарение на доброто амортизиране на крилата.

Екипът разгледал две функции, които правят крилата толкова тихи. Равномерно разположени власинки четина по дъжлина на крилата разбиват звуковите вълни, докато бухалът лети, което пречи на тяхното натрупване и създаването на шум. В същото време „корона“ от мъхести пера намалява налягането на въздуха върху повърхността на крилата, осигурявайки ефект на „обиране на звука“.

След това екипът създал свои собствени крила чрез фолио и чрез добавянето на редица „перки“, подредени следи по и под ръба на повърхността. Те репликират равномерно разположените власинки и пухени пера при бухала. Ролята им е да нарушават повърхността налягането върху аеродинамичния профил, намалявайки звуковите вълни, които той създава.

Когато изследователите тествали крилата във въздушен тунел, установили, че ефектът на намаляването на шума работи най-добре, когато „перките“ са близо една до друга, разположени през 1мм по цялото крило. Най-добре конструираните „перки“ намаляват шума с коефициент от 10 в сравнение с крилата без такива добавки.

greentech.bg

Може да харесате още...