pixel

Вятърните турбини растат на височина

Вятърните турбини растат на височина

През последните години все повече производители на вятърни насочиха усилия към създаването на гигантски по размери вятърни турбини. Големите размери правят ветрогенераторите устойчиви на по-агресивните офшорни условия и им дават възможност улавят мощни въздушни течения на по-голяма височина.

Днес GE Energy представи своите нови вятърни турбини с по-високи кули, които имат височина 130 м. Новите кули осигуряват повишена енергийна продуктивност на годишна база (АЕР) и увеличават броя на потенциалните места за изграждане на вятърни паркове. Първоначално съоръженията ще се предлагат в комплект със серията от 2.5 мегаватови мотори на GE, включително новата вятърна турбина 2.75-103. Новата кула е особено подходяща за райони с гъсто разположена дървесна растителност, както и хълмисти местности, където интензитетът на турбулентността е по-висок.

В края на март Vestas представи своя модел V 164, който е висок близо 187 м и има диаметър на ротора 164 м. Мощността на турбината е 7 MW, като от Vestas твърдят, че тя генерира с 30% повече електричество за единица собствено тегло в сравнение с аналозите на пазара. Миналата година норвежкия производител Sway представи своя офшорна вятърна турбина с височина 165 м и мощност до 10 MW.

publics.bg

Може да харесате още...