pixel

Вятърните турбини с вертикална ос могат да намалят цената на вятърната енергия

Вятърните турбини с вертикална ос могат да намалят цената на вятърната енергия

Вятърните турбини с вертикална ос имат потенциал да намалят разходите за производство на енергия от разположени в морето вятърни инсталации – поне в някои случаи, сочи едно ново проучване.

Изследването на Института за енергийни технологии във Великобритания разглежда потенциалните ползи от системата „Aerogenerator“ в сравнение с традиционните вятърни турбини, чиито дизайн е адаптират от този на турбините за инсталация на сушата.

Д-р Дейвид Кларк, главен изпълнителен директор на института, обясни: „Има доста ползи по отношение на дизайна на турбините и достъпността им в морето, които биха могли да помогнат за намаляване на разходите за енергия“. Според него обаче, все още е твърде рано за пълноценен прототип.

В изследването са проучавни както фиксирани, така и плаващи платформи за вятърноенергийните съоръжения. Проучването е подкрепено от ОТМ Consulting, университета Кренфийлд, Университета в Стратклайд, Шефилдския университет, James Ingram & Associates, CEFAS и QinetiQ.

Установено е, че плаващи платформи  с вертикална ос биха могли да се поставят на вода с дълбочина 60 метра, което ще им позволи да се възползват от по-високите скорости на вятъра и след това да доведат до намаляване на разходите на енергия.

greentech.bg

Може да харесате още...