pixel

Вятърът и слънцето ще са най-евтиният начин за генериране на енергия до 2040 г.

Въпреки че цените на въглищата и петрола ще продължат да пълзят по дъното през следващите няколко десетилетия, най-евтината форма на производство на енергия скоро ще бъде възобновяемата енергия. Това е заключението на анализа „New Energy Outlook 2016“ на Bloomberg New Energy Finance.

Цената на производството на електрическа енергия „за наземните вятърни инсталации ще спадне с 41 процента до 2040 г., а за слънчевите фотоволтаици – с 60 на сто, което прави тези две технологии най-евтините начини за производство на електрическа енергия в много страни през 2020-те години, а сетне и в по-голямата част от света през 2030-те години,“ заключава докладът.

Цената на ват продължава да спада. Електроенергията от въпросните чисти източници вече е много евтина, но за съжаление недостатъчно, за да се постигне нивото на разпространение (30% или повече), необходимо за глобален пробив в нивата на глобалните емисии на парникови газове и ограничаване на глобалното затопляне до по-малко от 2°C. Това е така заради ефекта на „дефлация на стойността“, казват пък анализаторите от GTM Research. Става дума за процеса, при който с всяка новодобавена единица (система за слънчева енергия), стойността на всяка допълнителна инсталация спада. Това означава, че цената на слънчевата енергия трябва да спадне значително под нивата, посочени в доклада на Bloomberg, за да може соларната енергия да се превърне в основен източник на електрическа енергия. „Дори и при бърз технологичен напредък … това не е постижимо във времето до средата на века”, пишат автоите на доклада Варун Сиварам и Шейл Кан от GTM Research.

Добрата новина? Прогнозата на Bloomberg „не предполага никакви допълнителни политически мерки след 2020 г. за да ускоряване на декарбонизацията“.

Може да харесате още...