pixel

Въздухопречиствателна кула заработи в Ротердам

Smog Free Tower е висока 7 метра, „храни се“ с градския смог и го превръща в бижута…това е новата въздухопречиствателна кула, проектирана отново от холандския дизайнер Daan Roosegaarde. Кулата е започнала работа през септември и представлява най-големият пречиствател за въздух в света – тя очиства 30 000 куб. м въздух за час, след което компресира уловените прахови частици и ги превръща в „скъпоценни камъни“. Във всеки камък се вграждат замърсителите, извлечени от приблизително 1000 куб.м. въздух.

Кулата е рабработвана в продължение на 3 години. Първоначално е предназначена за Пекин, един безспорен шампион в градското замърсяване.  Но за момента тя се намира в тревна площ недалеч от студиото на Daan Roosegaarde, с подкрепата на кмета на Ротердам и холандското правителство.

„Наистина е срамно, че приемаме замърсяването за нещо нормално“ – казва ексцентричният холандски дизайнер, който неслучайно е определен за един от най-влиятелните зелени лидери в Холандия. За да може Smog Free Tower да направи демонстративна обиколка в Мумбай, Пекин и други силно замърсени градове по света.

Процесът на пречистване, който се използва в кулата, изразходва електроенергия колкото един обикновен домашен бойлер – около 1,4 киловата на час. Плановете на дизайнерското студио са в бъдеще да бъдат интегрирани соларни панели, които да осигуряват изцяло работата с чиста електроенергия. Използваната патентована технология напомня работата на йонизиращите пречистватели за въздух, които се използват в затворени помещения. Подава се напрежение към електрод, който отделя положителни йони във въздуха. Те се прикрепват към фините прахови частици. Корпусът, чиято повърхност е отрицателно заредена, ги привлича и след това се събират във вътрешността на кулата. Технологията успява да улови ултра фини прахови частици, които преминават през обикновените филтри.

greentech-bg.net

Може да харесате още...