pixel

Възможно ли е осветление без жици?

Възможно ли е осветление без жици?

Осветление без кабели? Да, това е една една стара идея с модерен привкус от американската фирма Nextek.

Фирмата, която разработва оборудване за електрозахранване на центрове за данни и за уреди в традиционните сгради на прав ток, работи съвместно с Johnson Controls, Armstrong World Industries и други гиганти за създаването на осветителна система, която по същество се разделя с кабелите.

Вместо това нисковолтов прав ток за лампите се изпраща през металната решетка на окачения таван на сградата, казва Лиан Дауни, директор на цифрови приложения в компанията. В резултат на това инсталирането и преместването на всяка лампа се състои в това просто да бъде завинтена във вече съществуващата таванска структура.

„Инфраструктурата за осветление днес е твърде тежко окабелена. Скъпо е да преместите дори само едно осветително тяло “, казва шефът. С новата система „вече няма нужда от електротехници“ за изпълнение на основните задачи по инсталацията.

В момента концепцията е в процес на изпитание в университетските колежи в Бъркли, Сан Диего и др.

Nextek ефективно обединява две големи направления в съвременните технологии: подновения интерес към правотоковите системи и твърдотелното осветление. IBM, Sun и други големи производители също експериментират с тези трендове, като например поддържат центрове за данни с прав ток за намаляване на консумацията на енергия и постигане на по-голяма изчислителна мощ.

Правият ток ще се наложи. „Въпросът не е дали, а кога“, казва Джим Кокли, главен изпълнителен директор по енергийните системи в Loft Services, която гради енергийно-ефективни центрове за данни.

Освен това гъвкавостта и ниската цена на системата е още една причина да се премине към твърдотелно осветление. LED осветлението за корпоративни цели е пазар, който ще достигне обем от 1 млрд. долара до 2014 г., според нов доклад от Groom Energy и GTM Research.

greentech.bg

Може да харесате още...