pixel

Як робот от Саудитска Арабия почиства прашните слънчеви панели без вода

Пустините са слънчеви, така че те са идеални за добив на слънчева енергия. Но те са и много прашни. А това е проблем – по очевидни причини. Собствениците на соларни паркове на такива места се нуждаят от метод за почистване на панелите, така че да поддържат оптимални условия, в противен случай губят около 0,4-0,8% от ефективността на ден и до 60% след пясъчни бури. Но да миеш панелите с вода с маркуча насред сухата пустия е трудно и проблематично поради доста причини… А да караш хора да правят това насред отдалечената пустиня, където температурите са непоносими, също не е вариант.

Това са проблемите, които се опитва да реши NOMADD (автоматизирано механично устройство за почистване от прах без вода – NO-water Mechanical Automated Dusting Device). Роботът е разработен в Саудитска Арабия.

Малки роботи се монтират върху релси върху редиците с панели и най-малко веднъж на ден минават по панелите, да ги почиства с четка. Самите те са проектирани да не навредят на панелите. Не е необходима никаква вода. Това е доста по-добро решение от ръчното почистване, което традиционно се прави веднъж на една или две седмици. Панелите прекарват много по-малко време с прах отгоре. Така те произвеждат повече електроенергия. Един робот NOMADD може да почиства редица с панели, дълга около 600 метра, а има и планове за ъпгрейд, който да се справя с редици по 900 метра.

Тъй като по замисъл всеки ред панели има свой собствен NOMADD, роботите могат да работят паралелно. Така не отнеме много време соларният масив да бъде почистен.

Едно от предимствата на NOMADD е, че е разработен в такава част на света, където наистина имат идея какво представляват пустинните условия. Създателите на робота твърдят, че той се изплаща за около три години и може да оцелее в суровите пустинни условия с минимална поддръжка.

Може да харесате още...