pixel

Януарският студ вдигна газовото потребление в бита с 30%

Газифицираните домакинства са повишили консумацията на синьо гориво през януари с 30 процента спрямо същия месец на 2016 г., но това е увеличило сметките им само с 12 лв., сочат разчетите на „Овергаз Мрежи“, обявени в четвъртък.

Средно по 162 лева са платили за отопление, готвене и топла вода живущите в апартаменти с площ около 80 квадрата този януари. Година по-рано тяхната сметка е била 150 лева.

Разходите на газифицираните домакинства през миналата година са били близо три пъти по-ниски в сравнение с тези, които ползват електроенергия за отопление, сочат данните на газоразпределителната компания. Семействата, заменили електричеството с природен газ, са спестили 34 милиона лева само през 2016 г., заради значително по-ниската цена на синьото гориво спрямо алтернативните енергоизточници.

Киловатчас енергия от природен газ в момента струва 7,6 стотинки, докато цената на електричеството е 21,4 стотинки.

От април обаче ще има повишение на цената на синьото гориво, но с колко предстои да се види. Според прогнозата на обществения доставчик „Булгаргаз“ поскъпването трябва да е с над 32 процента, докато енергийният регулатор смята, че изчисленията не са реални и поиска дружеството да открие резерви за по-малко повишаване на цената. Държавната компания обясни, че такива резерви липсват, но каква промяна в тарифата ще заяви, предстои да се разбере на 10 март.

mediapool.bg

Може да харесате още...