pixel

Япония и ЕС провеждат бизнес форум за водорода с цел задълбочаване на връзките

Kadri Simson

Европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон и японският министър на икономиката, търговията и промишлеността Кен Сайто проведоха в Япония бизнес форум на високо равнище за укрепване на сътрудничеството в областта на водорода.

Според съвместно изявление за пресата двамата са постигнали съгласие по няколко точки, включително за сътрудничество в областта на политиките за предлагане и търсене в секторите на чистата енергия, като се започне от вятърната, слънчевата и водородната енергия. Те споделиха загрижеността си относно зависимостта от конкретни източници на доставки на стратегически стоки и признаха необходимостта от насърчаване на равнопоставени условия на конкуренция.

На форума бяха обсъдени индустриалното сътрудничество, финансирането и мерките за подкрепа, както и научноизследователската и развойната дейност, с участието на ръководители от енергийната индустрия на Япония и ЕС.

Според публикуваните встъпителни думи на Симсън целите на срещата са да се укрепят връзките и да се обменят иновативни идеи между европейските и японските бизнес лидери, както и да се постигне общата цел на ЕС и Япония за бързо разработване и внедряване на водородни технологии.

Снимка: Kadri Simson

Може да харесате още...