pixel

Япония оповести предложенията за нови, по-строги стандарти за АЕЦ

Япония оповести предложенията за нови, по-строги стандарти за АЕЦ

Новите стандарти за безопасност за атомните централи, които се разработват в Япония трябва да отчитат възможността не само от цунами и земетресение, но и възникването на извънредни ситуации, като нападение от терористи, падане на самолет, хакерски атаки на сървъра, взрив на бомба и др.

Проектът с новите стандарти за безопасност е от четвъртък е сайта на Комитета по контрол на атомната енергетика и е предложен за обществено обсъждане.

Като основа за принципите за безопасност е послужил опитът от аварията на АЕЦ „Фукушима-1“, когато централата не издържа двойният удар на стихията – подземни трусове и цунами. Новите стандарти трябва да подготвят японските АЕЦ за справяне и с най-малко вероятните и непредвидени ситуации.

Според предложенията, всички звена на системите за безопасност трябва да бъдат дублирани: предполага се създаване на два центъра за управление на дадена централа, единият от които ще бъде значително отдалечен от АЕЦ. На разстояние от централата ще бъдат създадени допълнителни източници на електричество и вода за охлаждане на реактора.  Централата ще разполага също така с мобилен парк от спецтехника.

Новите стандарти ще засилят изискванията и към геоложките параметри. Така например, ако бъде установено, че АЕЦ са разположени в разлом на земната кора, който би бил подвижен дори и преди 400 хил.години, нейните реактори ще бъдат демонтирани.

След обсъждане на постъпващите мнения, системата от новите стандарти за безопасност ще бъде доработена и попълнена. Процесът ще отнеме поне пет месеца, тъй като окончателното й утвърждаване е предвидено за юли. От този момент нанатък съдбата на всички АЕЦ в Япония ще зависи от новите стандарти – те ще са в основата на  даването на разрешение за пускане на съответни реакторит така и за спиране, в случай на несйответствие.

3e-news.net

Може да харесате още...