pixel

Япония планира 143 вятърни турбини равни на 1 гигават енергия

Япония планира 143 вятърни турбини равни на 1 гигават енергия

Страната насочва все повече усилията си в разработването на повече източници на възобновяема енергия като вятърната, геотермалната и слънчевата.

Това кореспондира и с плановете за изгрждане на 143 вятърни турбини в офшорни зони, които да произвеждат 1 гигават енергия. А това ще е около 21% от общата енергия, произвеждана от вече несъществуващата атомната електроцентрала във Фукушима.

Вместо всяка отделна турбина да бъде закотвена на дъното на океана, идеята е турбините да се разположат върху стоманени рамки, закрепени към континенталния шелф – като голям закотвен сал. Баласт ще поддържа турбините изправени. Всяка 2-ра мегаватова турбина ще е висока около 200 метра.

Ръководител на проекта е Такеши Ишихара от Токийския университет. Вятърният парк ще бъде проектиран според големите земетресения и цунами, типични за страната, каза Ишихара. Вятърните паркове всъщност имат добро поведение, когато става въпрос за цунами – вятърната ферма „Камису“ оцеля при мощното земетресение и то сравнително невредима.

Голяма част от преносната инфраструктура, необходима за доставката на електроенергията до клиентите, вече е изградена, понеже там бе атомната централа. Ще трябва да се положи подводен кабел за офшорната вятърна енергия до електрическите линии на сушата.

Проектът се очаква да бъде да бъде осъществен до 2020 г.

energyonline.bg

Може да харесате още...