pixel

Япония планира да улавя слънчева енергия от космоса през 2030 г.

Япония планира да улавя слънчева енергия от космоса през 2030 г.

Един от големите недостатъци на слънчевата енергия е колко зависима е тя от местните метеорологични условия. Ако е дъждовно или облачно, не може да се черпи много енергия през деня. През зимата кратките чаове дневна светлина означават, че слънчевите панели бездействат през голяма част от времето.

В стремежа си да реши тези проблеми и да преодолее сезонните и климатичните промени, Япония се е заловила да развива иновативна система за събиране на слънчева енергия – от космоса.

Слънчевите централи ще се състоят от геостационарни спътници на 36 000 километра над Земята. Те ще събират енергия и ще я изпращат на планетата под формата на лазерни лъчи или микровълни. Зсега японското правителство и неговата космическа агенция JAXA не са напълно сигурни кой е най-добрият начин за предаване на тази енергия на дълги разстояния. Затова там провеждат наземни експерименти, за да научат повече по темата. Имайки предвид досегашния соларен бум в Япония, това изглежда като следващата логична стъпка в соларните проекти на страната.

Макар че има редица технологични предизвикателства, които трябва да бъдат решени, преди тази идея може да се прилага, резултатите досега са доста обещаващи. Проектът официално е преминал от фазата на чистата концепция към етапа на създаване и демонстриарне на необходимите технологии. Като цяло в JAXA очакват системата да бъде готова за практическа употреба през 2030.

Своевременно и НАСА изследва подобна система в момента и се надява да има прототип, който да е готова да изпрати в космоса до 2025 г. Но на фона на последните събития в САЩ, когато всички агенции са изправени пред огромни съкращения на финансирането, ще бъде интересно да се види коя страна ще успее първа да вкара в действие космическите си соларни системи.

greentech.bg

Може да харесате още...