pixel

Япония подменя АЕЦ Фукушима с вятърна ферма

Япония подменя АЕЦ Фукушима с вятърна ферма

Малко преди ядрената катастрофа във Фукушима-Дайичи японското правителство бе решило да изгради най-голямата в света офшорна вятърна ферма.

Както навярно си спомняте, земетресение с магнитуд 9 и последвало го цунами удариха източното крайбрежие на Япония през март 2011 г., унищожавайки атомната електроцентрала, която лежеше на брега на окръг Футаба от японската префектура Фукушима. В резултат на срива веднага се разпространи радиоактивност в градовете Окума и Футаба и околните райони.

Е, заради случката японското правителство започна да оттегля подкрепата си за ядрената енергия, захранваща голяма част от страната, и фокусира усилията си в разработването на повече източници на възобновяема енергия като вятърната, геотермалната и слънчевата.

Страната планира да изгради 143 вятърни турбини в офшорни зони, които да произвеждат 1 гигават енергия. Това ще се равнява на около 21% от общата енергия, произвеждана от вече несъществуващата атомната електроцентрала във Фукушима.

Вместо всяка отделна турбина да бъде закотвени на дъното на океана, авторите на концепцията планират да разположат турбините върху стоманени рамки, които да бъдат закрепени към континенталния шелф – като голям закотвен сал. Баласт ще поддържа турбините изправени. Всяка 2-мегаватова турбина ще е висока около 200 метра.

Ръководителят на проекта Такеши Ишихара от Токийския университет заяви пред списание New Scientist, че вятърният парк ще бъде проектиран предвид големите земетресения и цунами, типични за страната. Вятърните паркове всъщност имат добро поведение, когато става въпрос за цунами – вятърната ферма „Камису“ оцеля при мощмото земетресение и то сравнително невредима.

Голяма част от преносната инфраструктура, необходима за доставката на електроенергията до клиентите, вече е изградена, защото там беше атомната централа. Ще трябва да се положи подводен кабел за на офшорната вятърна енергия до електрическите линии на сушата. Проектът трябва да бъде завършен до 2020 г.

Най-големият препъни-камък се очертава финансирането на проекта – не е ясно откъде ще се вземат всички пари, нужни, за да бъде изграден вятърният парк. Въпреки това вече има планове о за голям соларен парк в префектурата, тъй като страната е планирала 16,3 млрд. долара за проекти за възобновяема енергия само за 2012 г., според “Файненшъл таймс”.

greentech.bg

Може да харесате още...