pixel

Япония прави опит да разнообрази енергийните си източници с “горещ лед”

Япония ще търси варианти за извличане на природен газ от залежи на метан хидрат на морското дъно, познати още като “горещ лед”. Това е първият подобен експеримент правен в открито море, съобщава финансовият ежедневник Nikkei, цитиран от physorg.com.

Опитът за добив на природен газ в открито море е част от усилията на Япония да разнообрази енергийните си източници. Страната свали доверието си в широко използваната ядрена енергетика след мощното земетресение на 11 март тази година и последвалото го цунами, които предизвикаха най-тежкия ядрен инцидент от 25 години насам.

Предвидено е тестовете да се проведат върху протежение на океанското дъно югозападно от Токио между префектурите Шизуока и Уакаяма за период от няколко седмици от март 2012 г. – март 2013 г.

За финансиране на проекта японското министерство на икономиката, търговията и индустрията ще поиска над 10 млрд. йени (127.5 млн долара). От своя страна правителството обещава да поддържа бъдещи изследвания, като крайната цел е комерсиалният добив на природен газ да започне в началото на следващото десетилетие, съобщава още вестникът.

От 2008 г. Канада добива метан от метан хидратни находища, разположени на континенталната територията на страната благодарение на японски технологии.

Метан хидратите (твърди комбнации на метанови и водни молекули) се намират в природата на места с високо налягане и ниски температури. Такива места има например по океанското дъно близо до континенталните разседи, където газът кристализира при контакт със студената морска вода.

econ.bg

Може да харесате още...