pixel

Япония се готви да рестартира 10 ядрени реактора

Японски енергийни компании са подали заявления за рестартиране на 10 ядрени реактора малко повече от две години след катастрофата в АЕЦ Фукушима.

Искането за сертифициране на обектите съобразно новите изисквания за сигурност, наложени след драмата във Фукушима, е първа стъпка преди рестартирането на мощностите.

Издаването на разрешение и пускането отново в експлоатация на реакторите може да отнеме месеци, коментират експерти. Става дума за пет АЕЦ, в които има 10 реактора (19% от потенциала на страната) от общо 50 в Страната на изгряващото слънце. Евентуалното им пускане в експлоатация може да осигури захранването на около 2,9 млн. домакинства, пресмята агенция Блумбърг. В момента само два реактора в Япония са действащи.

След получаване на разрешение от регулаторните органи, съответните ядрени централи ще трябва да получат благословията от местните и регионални политически сили за да заработят отново. Три от реакторите, за които е поискано разрешение, се намират на северния о. Хокайдо, докато останалите 7 са в четири АЕЦ в западните райони на страната.

Операторът на Фукушима Токио електрик пауър (TEPCO) се готви да подаде искане за сертифициране на два от седемте блока на централата в Кашивазаки Карива, която е най-голямата в света. Само тази инсталация инкасира през последната финансова година загуби в размер на 6,8 млрд. долара.

След трагедията във Фукушима общественото мнение в Япония се надигна и обвини регулаторните органи във непрозрачни контакти с ядреното лоби. Поради което правителството създаде нова институция – Управление за ядрена регулация (NRA), което наложи нови, стриктни правила за безопасност. Новите норми са в широк диапазон – от пълна защита срещу потенциални терористични, до отлична защита в случай на природни бедствия като цунами или земетресения.

Изключването на ядрената енергетика от енергийния микс на страната постави Япония пред огромни разходи – страната не разполага със собствени енергийни източници и трябва да внася въглища, петрол и газ за заместване на ядрената енергия.

dariknews.bg

Може да харесате още...