pixel

За датчаните вятърът е най-евтината енергия

offshore-wind

Наземните ветроенергийни мощности са най-евтиният източник на енергия от всички нови форми на производство на електричество в Дания. Това сочи сравнително изследване на разходите, проведено от енергийна агенция на страната.

Анализът, основан на данни на агенцията за различните технологии и ценови прогнози на Международната агенция за енергия, заключава, че новите вятърни турбини могат да генерират ток при изравнени разходи от малко над 30 оре за киловатчас.

Офшорните вятърни системи, новите централизирани електроцентрали на газ и въглища и децентрализираните системи за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия се нараждат на второ място при най-евтините източници на енергия с изравнениа цена от 60 оре за киловатчас.

Следват ги новите, мащабни централи на биомаса, работещи с дървесни пелети и въглищни конверсии. Най-скъпите технологии, включени в проучването, са децентрализираните системи на биомаса и слънчевите PV системи.

„Изводът е много ясен: наземните вятърни турбини побеждават всички други технологии,“ казва енергийната агенция на страната.

Проучването се основава на оперативните разходи, но не включва пълен анализ на разходите и ползите за околната среда. Изчисленията са направени на база на нисък лихвен процент, но вятърът си остава най-евтиният източник „дори и при лихвен процент от 10%“, казва агенцията. Констатациите й са одобрени от независимата консултантска фирма EA Energianalyse.

greentech.bg

Може да харесате още...