pixel

Забраняват фракинга в град Дентън в Тексас – „родината“ на фракинга!

Жителите на град Дентън в Тексас одобриха забрана за хидравличното разбиване в региона във вторник. С това градът стана първият, обявил за незаконна тази техника за извличане на нефт и газ от земята. За нея се твърди, че е причина за енергийния бум в САЩ.

Гласуването в града с 123 000 жители е изключително показателно, тъй като хидравличното разбиване, по-известно като фракинг, се използва широко в Тексас и този щат се счита за нещо като „родина“ на този вид производство.

Зелените групи заявиха, че резултатът служи като сигнал за пробуждане в промишлеността, въпреки че няколко подобни мерки вече се провалиха в Охайо и Калифорния.

Асоциацията на тексаските петролни и газови компании веднага подаде жалба в съда. „Забраната за хидравличното разбиване е в противоречие с държавните закони“, каза Томас Филипс, бивш ръководител на Върховния съд на Тексас, който сега представлява търговска група.

Местният енергиен регулатор също призова забраната да бъде отхвърлена. „Забраните, базирани на дезинформация – вместо на науката и фактите – потенциално заплашват енергийния ни ренесанс и благосъстоянието на всички тексасци,“ каза той.

„Дентън в Тексас с мястото, където е изобретено хидравличното разбиване“, заяви Брус Байзел от Eartworks. “Ако това място в сърцето на производството на нефт и газ не може да понася с фракинга, кой би могъл?“

Технологията е създадена при шистовата формация Барнет, където се намира Дентън.

Местният референдум изправи операторите на нефтени и газови находища и собствениците на концесии за минерални води срещу права местните жители, които твърдят, че техните домове и животи се засегнати от работата на сондажите, шума, засегнатите водни запаси и претоварените пътища, кръстосвани от тежки камиони.

greentech.bg

Може да харесате още...