pixel

Задават се хладилници с твърдотелно охлаждане

Задават се хладилници с твърдотелно охлаждане

Ние сме едва на прага на LED революцията, където полупроводниците излъчват светлина. Следващата голяма промяна обаче може да е наблизо – полупроводниковото охлаждане.

То е познато от поне сто години и се прилага в малките устройства Пелтие, а също така и охлаждането на някои малки хладилни витрини и мощни компютърни чипове. Но сега една фирма е решила да мащабира тази технология и да я направи по-ефективна. Целта е да се произвеждат термоелектрически термопомпи, които да могат захранват хладилници и други устройства – без движещи се части, без токсични хладилни агенти, че даже и без шум. Кейти Фееренбахер от GigaOM казва, че фирмата е близко до производството на охладители за вино и прозоречни климатици. Инвеститорите са толкова впечатлени – компанията бързо привлече $44 милиона.

Хората във Phononic се опитват да „се разкрият“ на уебсайта си, представяйки потребителски продукти, които биха могли да се възползват от този вид устройство за охлаждане и повечето от тях касаят охлаждане на напитки. „Независимо дали гледате мач или филм, можете да седнете и да се насладите на студена напитка. Вашият телевизор или малката масичка за кафе вече пазят вашите напитки охладени и готови за пиене“.

Ала влиянието върху дома може да бъде много по-голямо и да отива далеч отвъд хладилника. Вместо прозоречни климатици, бихме могли да имаме лъчисто отопление и охлаждане стая по стая, по заявка. Те наистина смятат, че могат да помогнат за прекратяване на кошмарите с климатиците. И преди няколко години още ARPA отбеляза, че въпросните устройства „драматично подобряват термоелектрическата ефективност от по-малко от 10 на сто днес до повече от 30%, което води до икономия .. от 75 процента за производство на енергия и 60% за охлаждането“.

Техният първи търговски продукт е мини-хладилник за съхранение на медицинска и лабораторна техника. Те трябва да бъдат надеждни и чисти, предлагайки „защита на ценните проби, … без компресори или токсични хладилни агенти“. Тези мини-хладилници могат да бъдат използвани за съхранение на лекарства за сърдечни заболявания и диабет благодарение на факта, че са удобни и за пазара на дребно – не вдигат шум и могат да стоят във фамилната стая или до леглото, без да се усеща, че има хладилник там“.

Може да харесате още...