pixel

Задават се нови, по-безопасни литиево-йонни батерии: не-запалими

Задават се нови, по-безопасни литиево-йонни батерии: не-запалими

Всеки, който що-годе разбира статистиката, може да види, че литиево-йонните батерии са доста безопасни. Има милиарди батерии по цял свят в какви ли не устройства от ежедневието ни – всичко от телефони през таблети и лаптопи до електрически автомобили. Но понякога се случва някоя батерия да се запали – особено след тежки аварии. Това означава, че не са 100% безопасни и категорично има място за подобрение. Точно това са направили изследователи от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил.

Учените изследвали материал, който е предназначен да предпазва дъната на корабите от полепване на всякакви форми на морски живот по тях. Така съвсем случайно те открили „заместник“ на единствения по своята същност запалим компонент на литиево-йонните батерии, електролита.

„Когато разбрахме, че можем да разтвори, литиевата сол в този полимер, тогава решихме да експериментираме с него“, казва Доминика Вонг, студент в лабораторията DeSimone, която има принос в проекта. „Повечето полимери не се смесват със соли, но с тази се получи и е не-запалима. Беше неочакван резултат.“

Този нов клас негорими електролити се основава на функционални перфлуорполиетери (PFPEs). Изследователите съобщават, че тези електролити проявяват термична стабилност отвъд 200 целзиеви градуса.

Следващата стъпка е да се оптимизира електролитната проводимост и да се подобрят характеристиките на батериите от гледна точка на брой цикли на зареждане и разреждане. Ако всичко мине успешно, технологията може скоро да се комерсиализира, което ще е добре дошло за пазара на електрически автомобили.

Може да харесате още...