pixel

Заговорът срещу Тесла и безплатното електричество

Никола Тесла често е описван като най-значимия учен и изобретател на модерната епоха. Гениалният инженер конструирал в ума си изобретения, без да прави никакви предварителни чертежи и тестове. Индукционният електрически двигател, флуоресцентното осветление, асинхронният електромотор, трифазните и многофазните трансформатори, безжичното предаване на електроенергия, електрическият часовник – това е само малка част от списъка с изобретенията на гениалния инженер и конструктор Никола Тесла.

В едно свое интервю обаче Тесла казва: „Наистина имам много открития, но се чувствам победен. Не постигнах най-великото нещо, което исках – исках да осветя цялата планета“

Вижте как е изглеждал светът в очите на Никола Тесла?

Никола Тесла е сръбско-американски изобретател, физик и електромашинен инженер, известен най-вече с постиженията си в областта на променливия ток и електроснабдяването. Той е смятан от много хора за баща XX век, заради многото си открития и изобретения, които ползваме и до ден днешен.

Защо обаче Тесла не е много известен на хората?

Тесла отсъства от повечето учебници по история, физика, електротехника. Как един от най-великите изобретатели и учени в историята на човечеството умира в хотелска стая и в мизерия и безпаричие? Всичко това се дължи на едно негово изобретение – безплатното и безжично електричество. Тесла е изпреварил времето, в което е живял. Той виждал света по различен начин, виждал един свят с неограничена и безплатна енергия и е бил на път да реализира своята идея.

Преди 100 години, когато електричеството не било особено достъпно за хората, Тесла бил готов да създаде един свят, доста по-напреднал от този, в който живеем днес.

През 1898 година Тесла започва планиране на кулата кулата Уордънклиф, чиято първоначална цел е да предава съобщения през Атлантика. Проектът е финансиран от Дж. Пиърпонт Морган и е на стойност 150 000 щатски долара . Тесла също така планира да предава електричество по безжичен път. Но тази идея не споделя с Морган.

През декември 1901 година Маркони успява да изпревари Тесла и пръв да предаде сигнал от Англия до Нюфаундленд, докато все още кулата на Тесла се строи. Тесла е принуден да иска допълнително финансиране от Морган, като споделя плана си – кулата да бъде в състояние да пренася бежично и електрическа енергия.

Тогава финансирането на проекта рязко спира и Тесла никога повече не получава такова от Морган. Не успява да намери и друг инвеститор, което го принуждава да прекрати проекта.

dariknews.bg

Може да харесате още...