pixel

Започнаха проверки за крадци на парно

Крадци на парно са били заловени при проверка на „Топлопфикация София“. Засега заловените са само двама, но инспекцията в столицата продължава от едва седмица.

При първото нарушение е установено, че е монтиран радиатор без уред за дялово разпределение на него, съобщи топлинен счетоводител, тръгнал на проверките.

В отсъствието на съпруга си, жена му обяснила на проверяващите, че радиаторът с топломер се намира в съседната стая, пише “Телеграф”.

Вторият случай е на нерегламентирано монтирана лира в банята отново без задължителния уред за дялово разпределение. И в двата случая са съставени протоколи, които са били подписани от титуляря на имота.

От „Техем“ припомнят, че за тези отоплителни тела ще бъде начислена максимална мощност съгласно Наредбата за топлоснабдяване.

При проверките са били констатирани и счупени пломби на водомери.

Това често се дължи и на летни ремонти в жилищата на клиентите, след които не се преминава към задължителното узаконяване на новомонтираните уреди, отбелязва топлинният счетоводител.

Според текстовете в Наредбата за топлоснабдяване, като наказателна мярка, хората без индивидуални водомери у дома или със стари такива ще плащат разликата между показанията на общия водомер в абонатната станция и тези на индивидуалните уреди в имотите в сградата.

Това означава една доста по-висока сметка за вода.

От топлинния счетоводител обясниха, че през този отоплителен сезон ще бъдат проверени над 900 сгради.

До средата на март ще се извършват проверки в имоти, които са заявили нулеви прогнозни дялове или не са осигурили достъп при годишния отчет.

Освен заявените нулеви показания ще се проверяват начинът на потребление в сградата, демонтираните радиатори в апартаментите, водомерите, както и пломбите и стикерите по радиаторите. Както и дали топломерите по радиаторите са изправни.

Може да харесате още...