pixel

Започва делото на “Лукойл” срещу Агенция “Митници”

Започва делото на

В Административен съд – София – град започва делото, което рафинерията “Лукойл” води срещу Агенция “Митници” за отнетия й лиценз да работи като данъчен склад, предаде БНР.

“Лукойл” беше без лиценз само няколко дни, тъй като друг състав на Софийският административен съд спря предварителното изпълнение на решението на шефа на митниците. Решението беше потвърдено от Върховният административен съд с мотива, че това ще причини на компанията значителна или трудно поправима вреда и затова е по-добре докато тя води дела с митниците, да разполага с лиценз. Предварителното изпълнение на акта би се отразило на стратегически отрасли на икономиката като железопътния, въздушния и столичния градски транспорт, смятат магистратите. Това беше оспорено от ключови фигури във властта, както и твърдението, че “Лукойл” е топданъкоплатец на държавата, най-активно от Ваньо Танов:

Твърдя, че “Лукойл” до този момент е нулев данъкоплатец, тъй като преки данъци не е внесъл последните две години.

И като обяви това и каза, че е разочарован от блокираното отнемане на лиценза, шефът на митниците изрази предположение, че делото няма да приключи по-рано от  догодина. Други не изключват, че докато “Лукойл” и митниците се срещат из съдебните зали, причината за спора ще е отстранена, защото от рафинерията обещаха макар и с половин година закъснение до края на тази 2011 г. да монтират контролните уреди.

publics.bg

Може да харесате още...