pixel

Започват геодезически проучвания на „Блок 1-21 Хан Аспарух”

Започват геодезически проучвания на „Блок 1-21 Хан Аспарух”

Правителството разреши на шест научноизследователски кораба, плаващи под знамената на Италия, Малта, Турция, Панама и Вануату, да пребивават в изключителната икономическа зона, в териториалното море и във вътрешните морски води на България в Черно море за извършване на геодезически изследвания за картиране на морското дъно и опробване в площта „Блок 1-21 Хан Аспарух”. Плавателните съдове ще могат да посетят и пристанище Варна, става ясно от съобщение на правителствения пресцентър.

Изследванията ще се извършват от екип на „Фугро очеансисмика” – акционерно дружество, регистрирано в Италия, което е изпълнител на обществена поръчка, възложена от „ОМВ Офшор България ГмбХ – Клон офис България”. Те са в съответствие с технологията и в обем, определени в Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ, сключен между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и „Тотал Е&П България”.

През лятото на 2012 г. френската енергийна компания спечели конкурса за проучването на находищата в Черно море в консорциум с австрийската ОМV и испанската Repsol. Тогава от ръководството на компанията обясниха, че е направено мащабно геоложко проучване, като в блока ще бъдат разположени минимум два кладенеца с дълбочина на сондажите между 1000 – 2000 м.

По време на подписването на договора тогавашният икономически министър Делян Добрев заяви, че в съседство в румънски териториални води вече са открити значителни залежи на природен газ – между 40 и 80 млрд. куб. метра, което дава сериозни поводи за оптимизъм. От Total пък определиха инвестицията си като рискова, но перспективна.

През януари консорциумът започна проучвания за наличие на газ в черноморския шелф край Варна, до н. Галата. Според посланика на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан инвестицията на Total за 250 млн. евро е най-голямата френска инвестиция в България.

publics.bg

Може да харесате още...