pixel

Заради забавяне има риск за ИСПА 2

Мащабният проект за водния цикъл на Шумен, или т. нар. ИСПА 2, до голяма степен е под угроза да не бъде изпълнен, ако не бъдат взети мерки за наваксване на изоставането в сроковете на отделните процедури. Това обяви пред журналисти шуменският депутат от „Коалиция за България” Димитър Дъбов.

По негови думи има реална опасност да се загуби част от финансирането по ОП „Околна среда” за изграждането на биологичното стъпало на пречиствателната станция за отпадни води, ако темповете не се ускорят. „Едната причина, за да има забавяне на строителството, са процедурите по обжалване на резултатите от проведените обществени поръчки. Втората причина е, че тръжната процедура за изграждането на канализационната и водопроводната мрежа започна наново, защото се оказа, че в конкурсната комисия има хора, които нямат компетенции, за да бъдат членове на тази комисия и бяха направени промени”, заяви депутатът и поясни, че за тази част от проекта засега няма пряка заплаха.

„За довършването на пречиствателната станция за отпадни води нещата са проблемни. Сами разбирате, че от март до средата на декември, когато е крайният срок, за 7-8 месеца, няма как средствата да се усвоят, ако ще и строителите да са гении”, коментира народният представител. Според Димитър Дъбов е крайно недопустимо, независимо, че законът позволява, шуменски фирми да нанасят „удари върху големи и скъпи обекти”.

Димитър Дъбов обяви, че ако не се навакса изоставането при строителството на последното стъпало на пречиствателната станция за отпадни води, финансирането в размер на близо 24 млн. лв. може да бъде загубено.

За да се избегне най-негативния сценарии депутатите от БСП Димитър Дъбов и Иван Иванов вече предприемат конкретни мерки, като едната опция е, пречиствателната станция за отпадни води да бъде извадена от проекта „Интегриран воден цикъл на Шумен, етап II” и да се кандидатства за финансиране през следващия програмен период.

„В момент, когато милиони левове влизат в общините в Шуменско, е важно кметовете да се мобилизират. Трябва да има и засилен обществен контрол и повече прозрачност при разходването на публичните средства”, каза Димитър Дъбов. В допълнение народният представител Иван Иванов посочи, че нищо не може да се направи, когато кметове се опитват да спасят проекти, чиито срокове са безвъзвратно загубени. „Идват дежурни кметове да търсят вратички за удължаване на сроковете, при положение, че са загубили години наред, за да си реализират проектите. В тази връзка повече гражданска активност в посока по-ускорени действия на администрацията, няма да бъде излишна”, коментира Иван Иванов.

На пресконференцията шуменските депутати от левицата отчетоха, че ключови за региона приоритети вече са реализирани, а за много други обекти е осигурено финансиране. Депутатът Димитър Дъбов обяви, че тече ремонтът на пътя Шумен-Велики Преслав-Върбица, като от Шумен към Върбица строително-ремонтните дейности изпълнява консорциум, в който влизат варненска и шуменска фирма, а в обратното направление рехабилитацията е поверена на „Пътища” АД – Шумен. „Втората половина на март ще дойде министърът на регионалното развитие, която протоколно ще направи копката”, каза Димитър Дъбов и отправи задочна покана към ръководството на ГЕРБ в Шумен да видят на място ремонтите, визирайки отправените преди време питания за хода на реконструкцията.

Димитър Дъбов увери също, че през есента ще започне да фукционира Медицинският колеж в Шумен, като след като приключи работа акредитационната комисия, кадри ще се обучават в пригодени за целта помещения на първия етаж в Белодробната болница.

На пресконференцията, с участието на депутата Иван Иванов, областния лидер на БСП Тодор Тодоров и зам.-председателя на Общинския съвет на партията в Шумен Анатоли Стоянов, Димитър Дъбов изброи големия брой проекти, които ще се реализират в региона с отпуснатите средства от публичната инвестиционна програма на кабинета. Като ключов за Шумен беше откроен проектът за изграждане на пречиствателна станция за питейни води, която ще се изгражда на два или три етапа. „Има реална възможност в рамките на мандата на това правителство да заработи пречиствателната станция за питейни води, но са необходими много бързи действия от Община Шумен за посочване на мястото, където ще бъде изградена”. Депутатът припомни, че са осигурени 3.5 млн. лв. от програмата на правителството, като шуменските депутати водят разговори парите за проектиране да бъдат осигурени по линия на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната реда – (ПУДООС), за да може държавното финансиране да се насочи за самото строителство.

В бъдещите планове на шуменските депутати от БСП влизат и опити да се потърсят инвеститори за възстановяването на марашките минерални извори и създаването на условия за развитие на спа и балнеотуризъм в региона. Друг важен приоритет ще бъде работата в посока рязкото повишаване на качеството на здравеопазването в областта, включително чрез подпомагане на дейността на шуменската Многопрофилна болница за активно лечение.

topnovini.bg

Може да харесате още...