pixel

Защо изтича вода от климатика и какви други проблеми с климатика могат да възникнат?

romstal

Климатиците са от съществено значение за осигуряване на комфортна среда в жилищни и търговски помещения. Без ефективна климатизация, топлината през лятото и студът през зимата могат да създадат голям дискомфорт.

В тази статия можете да намерите най-честите проблеми на климатиците, както и причините, поради които в крайна сметка се проявяват. Можете също така да разберете как да коригирате често срещани повреди, за да върнете устройствата в оптимално работно състояние възможно най-бързо.

Съдържание:

1. Защо изтича вода от климатика и други често срещани проблеми?

2. Как да отстраните най-често срещаните проблеми с климатика?

Защо изтича вода от климатика и други често срещани проблеми 

Климатизацията е система, чиято цел е да регулира температурата, влажността и качеството на въздуха в сградите. Климатикът работи, като охлажда топлия въздух в помещенията и премахва топлината вътре. Устройството може да се използва и за отопление на въздуха в помещенията. Има няколко вида климатици.

Мултисплит климатик – представлява система, състояща се от външно тяло и няколко вътрешни тела. Това позволява индивидуален контрол на температурата във всяка свързана стая. Този тип устройства са идеални за домове или офиси с няколко помещения. Мултисплит устройствата са енергийно ефективни.

Търговска климатизация – предназначена е за големи пространства като офис сгради и търговски центрове или хотели и други големи съоръжения. Те са мощни и сложни и често се интегрират с централни отоплителни и вентилационни системи. Предлагат голям капацитет за охлаждане и отопление и могат да осигурят висок комфорт в обширни и интензивно вентилирани пространства.

romstal

Жилищна климатизация – е специално проектирана за домове. Осигурява ефективно охлаждане и отопление за оптимален комфорт в малки или средни пространства. Модели като климатици EcoVent включват сплит и преносими модули, като са много лесни за инсталиране и използване в дългосрочен план, на жилищно ниво.

Защо климатикът не охлажда?

Един от най-често срещаните проблеми с климатика е липсата на охлаждане. Това се дължи на няколко фактора, като нисък хладилен агент, мръсен или блокиран въздушен филтър.

Друга често срещана причина климатикът да не духа студен въздух е повреда на компресора или изпарителя. Защо не включва компресора на климатика? Обикновено се дължи на електрически проблеми като дефектно окабеляване, износени превключватели или просто повреда на самия компресор.

Климатикът не пропуска топлина

Друг проблем в списъка с дефекти на климатика е липсата на топлина. Ако климатикът не издухва горещ въздух, реверсивният клапан може да е повреден. Освен това климатикът не отдава топлина и ако филтрите са замърсени, кондензаторните намотки са блокирани, нивото на хладилния агент е ниско или има повреда в електрическата система.

Тече вода от климатика

Ако забележите, че има течове на вода от климатика, трябва да знаете причините, поради които климатикът капе. Течът на вода от климатик е често срещан проблем, като появата му може да се дължи на няколко причини. Един от най-често срещаните е запушването на тръбата, през която се извежда конденза. Това води до събиране на вода и преливане.

Друга причина може да е неправилен монтаж на вътрешното тяло, което води до неправилно накланяне и изтичане на вода вътре. Ниското ниво на хладилен агент може да доведе до замръзване на изпарителя и водата от топенето на леда може да изтече неконтролируемо.

Замърсените филтри или намотките на изпарителя също могат да попречат на въздушния поток, което допринася за излишната кондензация. Условията с висока влажност могат да влошат този проблем, тъй като климатикът трябва да отстрани повече влага от въздуха.

Не тече вода от климатика

Обикновено климатикът трябва да отвежда конденза през специален маркуч. Има и ситуации, при които климатикът не отвежда водата. Ако климатикът не отстранява водата, най-вероятно нивото на влажност е много ниско.

Други причини за повреда на климатика от този вид са запушване на изпускателната тръба, мръсни филтри или повреда на помпата за източване на конденза.

Климатикът мирише лошо

Често работата на климатика може да причини появата на неприятни миризми. Ако се чудите защо климатикът мирише, трябва да знаете, че има много причини за тези миризми. Една от най-честите причини за лоша миризма на климатици е натрупването на мухъл и бактерии вътре в уреда. Най-населените зони на такива примеси са филтрите и намотките, което се обяснява с постоянната влажност.

Течовете на вода и кондензацията също могат да насърчат растежа на мухъл, изостряйки проблема с миризмата. Мръсните или неподдържани филтри ще уловят частици прах, полени и други примеси. С течение на времето те могат да излъчват много неприятни миризми.

В някои случаи мъртви насекоми или дори гризачи могат да бъдат уловени вътре в модулите, което може да причини силни миризми. Проблемът може да се влоши, ако се използва некачествен хладилен агент или неподходящи почистващи препарати. Тези разтвори оставят силно миришещи химически остатъци.

romstal

Вентилаторът на климатика не се върти

Много важна част от климатичните системи е вентилаторът. Може да не се върти поради дефектен мотор. Може да има и проблеми с кондензатора, физически блокажи и дори дефектни електрически връзки.

Не на последно място, ако забележите, че климатикът спира да работи и вентилаторът не върти, може да има проблем и с контролния панел.

Климатикът прави лед

Един от онези проблеми с климатика, които се случват доста рядко, но могат да бъдат много сериозни, е образуването на лед. Това се дължи на недостатъчен въздушен поток поради замърсени филтри. Лед може да се появи и в резултат на значителен спад в нивото на хладилния агент.

Климатиците също в крайна сметка произвеждат лед, когато имат проблеми с вентилатора или двигателя, но също и когато се натрупа излишна кондензация или контролните термостати се повредят.

romstal

И така, това са най-честите отговори, които можете да намерите, когато се чудите защо климатикът не охлажда или когато забележите, че климатикът не топли. След това ще можете да откриете какво трябва да направите, за да разрешите проблема, когато AC модулът не издухва студен въздух или когато се проявят други неизправности сред показаните.

Как да отстраните най-честите проблеми с климатика

Какво да направите, ако климатикът не духа студен въздух?

Първо проверете нивото на хладилния агент и долейте, ако забележите, че е под лимита. Почистете или дори сменете замърсените въздушни филтри и се уверете, че намотките на изпарителя са чисти.

Много е важно да знаете какво се използва за почистване на климатика, а в днешно време има специални разтвори, които могат да се използват лесно и безопасно. Ако и след почистване климатикът духа топъл въздух вместо студен, проверете компресора и изпарителя. Проверява електрическите връзки и заменя дефектното окабеляване или превключватели.

romstal

Какво да направите, ако климатикът не отоплява?

За да поправите климатик с проблеми с подаването на топлина, проверете реверсивния клапан и го поправете или сменете, ако е дефектен. След това почистете филтрите и бобините на кондензатора, за да осигурите подходящ въздушен поток.

Презаредете хладилния агент, ако е твърде нисък. Проверете термостата и електрическите връзки и сменете дефектните компоненти. Също така е важно да се уверите, че външното тяло и вентилаторът не са блокирани.

Как решавате водния поток от климатика?

За да поправите течовете на вода в климатика, тръбите за оттичане на кондензат трябва да бъдат проверени и отпушени. Трябва да се уверите, че устройството е монтирано под подходящ ъгъл.

Ако е необходимо, почистете замърсените филтри или ги сменете. Също така проверете нивото на охлаждащата течност, долейте, ако е необходимо. Също така сканирайте намотките на изпарителя за мръсотия или запушвания и ги почистете.

Как да решим проблема с водата, която не се оттича от маркуча?

Ако имате климатик с проблеми с оттичането на водата, първо трябва да проверите нивото на влажност в помещението. Отпушете дренажните тръби за кондензат и се уверете, че дренажната помпа е в оптимално работно състояние.

Почистете или сменете замърсените филтри и проверете намотките на изпарителя, за да можете да осигурите ефективна кондензация.

Как да се отървете от лошата миризма на климатика?

Това е отделен проблем и се оправя доста лесно. Най-простият метод е да смените или почистите въздушните филтри със специални разтвори. Проверете устройството за натрупване на мухъл и бактерии. Можете също да почистите намотките и тръбите, за да премахнете остатъците и мръсотията. Проверете за течове на вода и отстранете всички мъртви насекоми или гризачи.

Вентилаторът на климатика не се върти – какво да правя?

Много пъти отговорът на въпросите „защо климатикът не духа студен въздух?“ и „защо климатикът не дава топлина“ се крие в повредата на вентилатора. За да го ремонтирате, е необходимо да проверите двигателя и да го смените, ако е дефектен.

Кондензаторът на двигателя също се проверява и при необходимост се заменя. Можете също да намерите физически блокажи в лопатките на вентилатора, които трябва да бъдат отстранени, преди да може да работи отново. Също така се уверете, че всички електрически връзки са правилни и контролният панел е без грешки.

Как да се отървем от леда в климатика?

За да ремонтирате климатик за производство на лед, почистете или сменете въздушните филтри. Така се осигурява добър въздушен поток. И допълването с хладилен агент може да бъде решение. Вентилаторът и моторът също се проверяват и намотките на изпарителя трябва да се почистят.

Важно е да знаете, че всички тези проблеми могат да бъдат отстранени само от професионалист, който знае как работят климатиците. Ако нямате специализирани познания, свържете се с електротехник, специализиран в такива системи. Единствената маневра, която можете да направите сами, дори и да нямате опит, е почистването на филтрите!

romstal

В заключение това са най-честите отговори на въпросите „защо климатикът спира да охлажда“ и „защо климатикът спира да работи“. За съжаление не винаги повредите са лесно отстраними. Ако сте решили да смените Вашата климатична инсталация, може да се обърнете към специалистите от Ромстал България за безплатна консултация.

Ако сте прочели тези статия, но все още имате въпроси и се нуждаете от повече информация, свържете се със специалистите на Romstal. Моля, споделете Вашето мнение тук.

Може да харесате още...