pixel

Засиленият износ на електроенергия може да доведе до екоглоби от Брюксел

Рязкото отпушване на износа на елекроенергия в България може да доведе до наказателна процедура от Брюксел заради замърсяване на околната среда, съобщиха от дирекция „Опазване и чистота на въздуха“ към Министерството на околната среда и водите.

Причината е, че по-голяма част от електроенергията, която се произвежда в момента за българския пазар и за износ, е от топлоелектрически централи. В същото време България има определени тавани на емисии серен диоксид и на азотен диоксид, които скоро ще бъдат достигнати и надминати, ако производството продължи, предупреждават от екоминистерството.

До момента те са изпълнени на 70%. Срещу София текат две наказателни процедури до момента заради неизпълнени екокритерии за чистота на въздуха, припомня в. „Труд“.

В момента България изнася над 30% повече ток, отколкото през 2012 г., показва справка на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Причината за ръста е, че от началото на август беше намалена таксата за износ на електроенергия от 34 лева на мегаватчас на 12 лева на мегаватчас, което доведе до рекордно натоварване от 1300 мегавата за час, предназначени за износ.

До средата на септември една трета от електроенергията се произвеждаше от АЕЦ „Козлодуй“, друга една трета от ТЕЦ-ове. В момента съотношението е между 16 и 20 на сто атомна енергия, като над 62% идват от топлоелектрически мощности. Това съотношение е подхранвано и от факта, че в момента единият от двата 1000-мегаватови блокове в „Козлодуй“ е спрян за планов ремонт.

Заради търсенето на енергия в Гърция се налага натоварване на всички топлоенергийни централи – както частните, така и държавната „Марица-изток 2“, който произвежда почти половината от търсеното количество, пише „Труд“.

Може да харесате още...