pixel

Завод на Siemens превръща вятърната електроенергия във водород

Завод на Siemens превръща вятърната електроенергия във водород

От днес Siemens започва нов енергиен проект за преобразуване на вятърната енергия във водород за употреба като общо гориво или в тръбопроводи за природен газ.

“Електролитният завод“ в Майнц се основава на протонно-обменна мембрана (PEM), която позволява улавянето и съхранението на електричество във вид на водород.

Компанията заяви, че заводът може да обработва до 6 мегавата електричество, което го прави най-голямата PEM инсталацията по рода си в света. Тя ще е в състояние да захранва 2000 автомобила с горивни клетки.

PEM технологията, която е в състояние да реагира на колебанията в производството на електроенергия в рамките на милисекунди, е тествана успешно и от друг партньор Siemens – компанията RWE.

Новият завод е резултат от сътрудничеството между Siemens, енергийното предприятие на Майнц, компанията за индустриални газове Linde и Университета за приложни науки на Рейн-Майн. Linde ще отговаря за почистването, компресирането, съхраняването и използването на водорода. Той ще може да се подава към индустриални системи или да се пълни в цистерни за транспортиране до колонките за зареждане на водородни автомобили.

greentech.bg

Може да харесате още...