pixel

Заводът на Бош с най-дълга история празнува 400-годишен юбилей

Заводът на Бош с най-дълга история празнува 400-годишен юбилей

През септември тази година заводът на Bosch Термотехника в Айбелсхаузен (провинция Хесен, Германия) отпразнува 400-годишното си съществуване. Това е едно от най-старите индустриални предприятия в Германия и заводът на Бош Групата с най- дълга история. Тя се простира до далечната 1613 г., когато силна буря опустошава района на гр. Диленбург, изкоренявайки цели гори. За да се оползотвори огромното количество дървен материал, графът на Насау-Диленбург разрешава построяването на доменна пещ в с. Айбелсхаузен, която работи с дървени въглища. От цели 400 години тук се преработва метал.

През 18. век производството на чугун се допълва и от леярство. Силно развитото по това време занаятчийско изкуство намира отражение в дизайна на произвежданите печки и плочи за печки. Към края на века фабриката се превръща в регионален център за производство и преработка на желязо. Символ на икономическия разцвет от този период е построената през 1791 г. нова доменна пещ – най-голямата и най-мощната по поречието на р. Дил.

Печките от Айбелсхаузен са много търсени през 19. век. Те се използват за готвене и отопление. Благодарение на „Баварската готварска печка” семействата могат едновременно да приготвят храната си и да отопляват дома. Заводът произвежда и леката и компактна „Печка за закуска” с тегло само 35 кг., което позволява нейното мобилно приложение, напр. на строежи. Още в онези времена заводът демонстрира иновативен дух и съобразяване с изискванията на пазара.

През 1883 г. Айбелсхаузен става част от индустриалната група “Хесен – Насауишер Хютенферайн”, притежание на семейство Юнг. Фабриката продължава производството на печки. Освен традиционните чугунени продукти с орнаменти, Айбелсхаузен изработва и емайлирани печки за домакинствата от средната класа. През 20-те години групата Хютенферайн инвестира сериозно в модернизацията на своите леярни и по време на световната икономическа криза изпада във финансови затруднения. През 1932 г. „Buderus’sche Eisenwerke” – металургичните заводи на Будерус, които са индустриалният лидер в област Лан-Дил, договарят с Хютенферайн “общи интереси”. Споразумението влиза в сила на 1. януари 1933 г. и всъщност означава, че Будерус придобива Хютенферайн. Придобиването е финализирано в края на 1935 г. По време на Втората световна война всички металообработващи предприятия в Германия, включително заводите на Будерус и фабриката в Айбелсхаузен, са принудени да преустановяват цивилното си производство и да работят за военни цели.

Производството на печки в Айбелсхаузен е възстановено веднага след края на войната. През тези години продуктовата гама включва и най- различни домакински пособия – например съдове за съхранение или кучешки намордници. През втората половина на 50-те години Айбелсхаузен става централният завод за печки на въглища на Група Будерус. До 1975 г. там са произведени 2,5 милиона броя. По това време започва победният ход на централното отопление и краят на ерата на самостоятелните печки. За известен период заводът произвежда единични компоненти за отоплителни системи, след това Будерус решава да концентрира тук производството на бойлери.

От 2003 г. Будерус е част от Бош Групата. Заводът в Айбелсхаузен се числи към направление Bosch Термотехника и от 2007 г. произвежда бойлери за различни марки като Buderus и Junkers. Неотдавна от линията слезе 4-милионният бойлер. В разработката, продуктовия мениджмънт и производството на бойлери в Айбелсхаузен са ангажирани 310 служители.

Bosch Термотехникa е водещ европейски производител на икономични и екологичнисистеми за отопление и топла вода. През финансовата 2012 г. 13 700 служители на Bosch Термотехника генерират оборот в размер на 3,1 млрд. евро, от които 66% – извън Германия. Bosch Термотехника включва силни регионални и световни марки и богата продуктова гама, която се произвежда в Европа, Америка и Азия.

Групата Бош е водещ световен доставчик на технологии и услуги. През 2012 г. нейните около 306 000 служители реализират продажби в размер на 52,5 млрд. евро. От началото на 2013 г. дейността ѝ е организирана в четири направления: „Автомобилни технологии’’, „Индустриална техника’’, „Потребителски стоки’’ и „Енергийна и сградна техника’’. Бош Групата включва Robert Bosch GmbH и неговите над 360 дъщерни и регионални дружества в повече от 50 страни. Заедно с търговските и сервизни партньори Бош има представители в около 150 страни. Тази развойна, производствена и търговска мрежа, която се простира в целия свят, е основата за един постоянен растеж. През 2012 г. Бош инвестира 4,8 млрд. евро в изследвания и разработки и
регистрира над 4 800 патента. Бош Групата предлага на своите клиенти „техника за живота’’ – всички продукти и услуги с марка Bosch повишават качеството на живот, като предоставят решения, които са едновременно иновативни и ефективни.

Може да харесате още...