pixel

Завърши европейският проект “Енергийноефективно външно осветление“

Завърши европейският проект

 През месец април т.г. завърши европейският проект „Енергийноефективно външно осветление“ (ESOLi), съфинансиран от Програма „Интелигентна енергия – Европа” на Европейската комисия, съобщи за Lighting-Bulgaria.com инж. Борис Тошев, специалист по осветление в Черноморски изследователски енергиен център.

„Проектът ESOLi започна през 2010 г. и бе осъществен от консорциум с участието на организации и фирми от 14 европейски държави. България бе представена от Сдружение „Черноморски изследователски енергиен център”. Главната цел на проекта бе да популяризира адаптивното външно осветление (външно осветление с интелигентна система за управление), основен потребител на което сме всички ние, а се стопанисва предимно от общините.

Членовете на европейския консорциум разработиха редица материали и инструменти, които да бъдат полезни на професионалисти и организации, занимаващи се с публично осветление, както и на всички търсещи информация за подготовката на проекти за модернизиране на външното осветление, финансиране, подготовка и провеждане на тръжни процедури, договори за техническо обслужване и други“, допълни инж. Ташев. Резултатите от проекта ESOLi са публикувани на www.esoli.org.

Може да харесате още...