pixel

Здравословна влажност за добра имунна система с жилищна вентилация HomeVent®

home-vent

Пандемията Covid-19, която обхвана света, ни накара да обръщаме все по-голямо внимание на здравето и на заобикалящата ни среда, да бъдем по-внимателни и по-предпазливи. Малко хора обаче се замислят, какво е влиянието на сухия въздух в домовете ни върху нашето здраве. Когато влажността в помещенията ни е под 40-60%, лигавиците ни започват да изсъхват, а това намалява защитните сили на имунната ни система и улеснява попадането на вирусни и бактерии в телата ни. При кихане и кашляне хората отделят капчици в околната среда. Тези аерозолни частици в среда със сух въздух се разпространяват много по-лесно и по този начин се предават по-лесно и вирусите, които носят. Те се реят в пространството много по-дълго време.

По време на есенно-зимните сезони, когато отоплителните инсталации работят, въздухът в домовете, офисите, болници и други сгради се изсушава изключително много. Именно тогава е и периодът, в който повече вируси и бактерии започват да ни разболяват. За това е добре да осигурим здравословна среда в помещенията, които обитаваме, за да защитим здравето си.

Дали отварянето на прозорец в тези случаи е подходящо? Не – външният въздух, дори и да е влажен, в момента на навлизане в помещението, се изсушава много бързо от отоплителната система и влажността му спада до около 30% или по-ниска, а това е много под здравословната влажност от 40-60%.

За идеално поддържане на влажността в помещенията е необходимо да се инсталира вентилационна система с рекуперация на топлина, студ, но и на влага. Именно комфортната вентилация, каквато е и HomeVent от Hoval, следи и овлажнява въздуха в зададените хигиенни норми.

Вече повече от 20 години Hoval произвежда жилищни вентилационни системи с рекуперация и на влага и хиляди хора се наслаждават на приятна и здравословна среда в домове и офиси.

Овлажненият въздух прави аерозолните частици, съдържащи вируси, много по-тежки. Това ги задържа за кратко време в пространството, те стават тежки и падат ниско долу в помещенията. По този начин ни предпазва от поглъщането им. От друга страна, се укрепва и имунната система, тъй като лигавиците ни във влажна среда не изсъхват.

Здравето трябва да бъде наш приоритет в бъдеще много повече от преди и то не само в домовете ни, но и  в училищата и работните ни места. Защото всеки дъх, който поемаме, има значение.

Вижте какво казват експертите по темата в краткото видео.

Научете повече за комфортната вентилация с рекуперация на топлина, студ и влага – HomeVent, произвеждана от Hoval – производител от Алпите с над 75 годишна история.

Може да харесате още...