pixel

Зелен покрив и слънчеви панели в кметството във Виборг, Дания

Новата сграда на кметството в градф Виборг, Дания, е пример за устойчив и впечатляващ дизайн благодарение на архитектите от Henning Larson Architects. Особеностите на комплекса остават верни на изчистената и остра артистичност на региона, но са съобразени с най-впечатляващите екологични стандарти. Построено в покрайнините на града, кметството е просторно и създава обособен баланс със зеленината в околността.

Архитектите са проектирали навеса на паркинга така, че част от него е покрит със зелена трева, а друга чат – със слънчеви панели. Това съчетание се разглежда като символ на съюза между целите на сградата и хората в града. Екстериорът подчертава и множеството стени от прозорци, които осигуряват на сградата изобилна дневна светлина.

Вътре нелинейното стълбище обединява целия интериор, включително и големите цветни петна, които контрастират с меките нюанси наоколо. Когато човек посещава сградата, може да види как бетонните подове и окачените тавани спомагат за охлаждането и енергийната ефективност. Това е гарнирано със сензори за движение, които контролират осветлението, както и естествена вентилация.

greentech.bg

Може да харесате още...