pixel

Зелените технологии ще се развиват все повече, но инвеститорите ще са много внимателни

Зелените технологии ще се развиват все повече, но инвеститорите ще са много внимателни

Предпазлив оптимизъм. Така накратко могат да се опишат прогнозите на анализаторите за развитието на международния бизнес със зелени технологии през новата година. Възобновяемите източници, умните мрежи и енергоспестяващите технологии ще навлизат все повече, но правителствата и компаниите ще бъдат много внимателни в какво влагат парите си. Всички ще са нащрек заради риска от излишно раздуване на пазарни ниши, които не срещат достатъчно разбиране от потребителите. Представяме ви някои от очакванията за 2011 г. на “Ройтерс” и специализираните сайтове GigaOM и Earth2Tech.

1. Борсовите дебюти (IPOs) ще решават успеха на новите фирми за екотехнологии.
Часът на истината наближава за множество стартиращи технологични фирми в зеления сектор, в които са инвестирани милиони долари. Те трябва да покажат на инвеститорите, че са доходоносни. Други компании ще направят своите първични публични предлагания.

По-известните сред тях вероятно ще са BrightSource Energy (слънчева енергия), Silver Spring Networks (комуникационен софтуер за умни електромери), Smith Electric Vehicles, (електромобили), Boston-Power (батерии за електромобили) и Bloom Energy (горивни клетки).

2. Зелените рискови капитали ще се съсредоточат върху софтуера и услугите.

Изглежда, че рисковите инвеститори се връщат към по-малки и пъргави технологични играчи, които могат да предложат подобрения в спомагателни технологии и съществуващи процеси (например енергийна ефективност), вместо да влагат средства в капиталоемки проекти за чиста енергия.

Инвеститорският интерес ще бъде особено силен към разработване на потребителски приложения за интернет и “компютърни облаци”, показва допитване сред членовете на Асоциацията на рисковия капитал в САЩ.

3. Китай ще утвърди господството си в зелените технологии.

Разбира се, в списъка с прогнози е и Китай. Азиатската страна е първа в света по държавни инвестиции в зелени технологии и доминира на пазара – от огромни слънчеви централи до електрически скутери (а един ден и електромобили).

В световен мащаб Пекин разполага с почти пълен контрол върху запасите и доставките на редки метали. Те са особено важни за производството на продукти като вятърни турбини, енергоефективни лампи и батерии за електрически автомобили. Предвид финансовите мерки за ограничаване на задлъжнялостта в Европа и САЩ водещата позиция на Китай вероятно ще се затвърди.

4. Енергията от слънцето ще продължи да поевтинява.

Основни фактори затова са пазарният ръст и, разбира се, необходимостта от чисти енергоизточници. Според фирмата за маркетингово разузнаване iSuppli през новата година цените на слънчевите панели ще паднат с около 5%, а крайните разходи по соларни проекти – с почти 10 на сто.

Търсенето на соларни клетки ще се увеличи с 25%, прогнозира компанията за проучвания SolarBuzz. През 2011 г. производителите ще доставят панели с обща мощност 20.4 гигавата спрямо 16.3 гигавата, каквато е оценката за продажбите до края на миналата година.

5. Биогоривата ще се борят за признание.

Светът ще следи под лупа рентабилността и приложимостта им в голям мащаб. 2010 беше трудна година за бизнеса с биогорива. Очакванията са, че нещата ще се влошат през 2011 г. Опасението е, че много зърнени култури се използват за производство на гориво, а не на храна. Резултатът – от юни до ноември миналата година средните цени на зърното, царевицата и ориза са се покачили с 26% в световен мащаб, сочат данни на Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Европейската комисия реши да продължи изследванията на страничните ефекти от биогоривата, като например разчистването на горски територии за отглеждане на рапица и други култури. Това обезсилва позитивния екологичен ефект от спестяването на парникови емисии.

6. Електроснабдителните компании ще развиват умни мрежи с пари от пакетите за възстановяване на икономиката.
Заради проблеми с внедряването им доставчиците на ток ще трябва да се адаптират към натиска на потребителите и регулаторните органи. Макар и бавно тези компании се поучават от трудностите през 2010 г., свързани с възприемането от страна на клиентите на умните електромери. Така че акцент ще бъде осведомяването на потребителите.

Според “Ройтерс” е възможен и възход на стандартите за умни мрежи, разработвани с отворен код. Миналата година беше представен Open ADR, система за автоматична реакция на доставчиците на ток при пиково потребление. По отворения стандарт вече се управляват около 70 мегавата натоварване от битови и индустриални потребители в Калифорния.

7. Електромобилите най-сетне ще получат шанс да се докажат пред масовия потребител.
През 2010 г. се появиха два масови plug-in автомобила, Nissan LEAF и GM Volt, а скоро и Ford ще представи свой модел на ток. До края на 2011 г. ще са ясни първите индикации за това колко популярни са тези превозни средства.

Според фирмата Pike Research, която се занимава с проучвания в транспортния сектор, страхът на много шофьори, че електромобилите няма да изминават достатъчно дълго разстояние с едно зареждане, ще се окаже “повече измислица, отколкото факт”. Първоначално повечето шофьори на електрически возила няма да ги купуват, а ще ги използват под наем или като таксита, гласи прогнозата на фирмата.

8. Архитектурата на центровете за данни става все по-важна.

Центровете за данни няма да престанат да растат, а в скоро време енергийните им нужди също няма да утихнат. Microsoft обаче работи по малки, сглобяеми и лесно преместими компютърни центрове, така че да отпадне нуждата от огромни енергоемки съоръжения.

Очакванията са енергопестящите технологии в сървърните ферми и IT сектора като цяло да се превърнат в норма, след като някои интернет гиганти като Google и Yahoo! поеха по пътя към разумно потребление на енергия.

9. Калифорния най-накрая ще започне строежа на големите слънчеви централи.
След като поземлената служба и калифорнийският енергиен регулатор започнаха да одобряват мащабните соларни проекти в пустините на щата, тяхното изграждане ще може да започне. Процесът вече отне около три години. Редица компании залагат на системите за концентрирана слънчева енергия (КСЕ).

Сред мащабните слънчеви централи ще е 1000-мегаватовата “Блайт” на Solar Millenium, която претендира да е най-големият подобен проект в света. Други големи централи ще бъдат тази на Imperial Valley Solar (709 мегавата) и на Calico Solar (664 мегавата). Проблем може да се окаже недоволството на местни индиански племена, които протестират срещу проектите. До 2020 г. делът на зелената енергия в щата трябва да нарасне до 33%.

dnevnik.bg

Може да харесате още...