pixel

Знаменитости започват дипломатическа офанзива преди преговорите за климата в Париж

Европа ще даде началото на голяма кампания за дипломатически натиск с цел постигане на амбициозно споразумение за борба с глобалното затопляне на срещата на върха на ООН в Париж през декември. Кампанията ще мобилизира световни знаменитости и десетки хиляди дипломати, които ще имат за цел да упражнят “максимален натиск“ върху ключови страни от международните преговори за климата.

Планът на ЕС, одобрен от министрите в Брюксел, предвижда 90 000 дипломати от над 3000 мисии да лобират за залагането на нови цели и ангажименти за намаляване на въглеродните емисии от страна на всички държави в навечерието на срещата в Париж.

Европейски звезди от ранга на американските лидери като Леонардо ди Каприо и Ал Гор, ще водят кампанията. Целта е действията за борба с глобалното затопляне да бъдат изведени като „стратегически приоритет“ на G7, G20 и Форума на големите икономики високо равнище.

Планът за действие, за който съобщи изданието „Guardian“, призовава за “Ден на действията по климата” през юни, както и за „100 дни обратно броене до срещата в Париж“ по-късно през годината.

Целта е да се подчертае ролята на ЕС и да се затвърдят съюзническите отношения на ЕС чрез постигането на нови ангажименти за съкращаване на парниковите газове. Това трябва да стане най-късно до юни.

greentech.bg

Може да харесате още...