pixel

Звуков небостъргач трансформира вибрациите от градския шум в зелена енергия

Звуковият небостъргач – така е наречена една футуристична конструкция, която може да трансформира звуковите вибрации от оживените градове в чиста енергия. Проектиран е от Юлиен Буржоа, Оливие Колие, Савиниен дьо Писол, Седрик Дунвал и Ромен Грузел. Звуковият небостъргач е покрит с чувствителни към шума реснички, които улавят кинетичната енергия на звука и трансформират замърсяването с градския шум в полезна енергия.

Той беше кандидат в конкурса за иновативни идеи eVolo Skyscraper Competition 2013 eVolo. Звуковият небостъргач  може да бъде изграден в близост до всяка голяма магистрала, при железопътни възли – все „първокласни“ локации за улавяне на околните вибрации. Звукопоемащият материал следва да обхваща външната повърхност на кулата чрез двоен слой, който няма допир с фасадата на сградата и се крепи от метална рамка.

Върху всеки звуков небостъргач следва да има 84 000 електро-активни власинки, които да покриват металната конструкция и улавят шума от автомобили, влакове, пешеходци и преминаващи самолети. Всяка от власинките ще е свързана със звуков сензор. При вдигане на шум те ще улавят вибрациите, за да ги превръщат в кинетична енергия. Преобразувателни клетки ще трансформират тази енергия в електроенергия, която да се съхранява или подава към мрежата за употреба веднага.

Екипът е изчислил, че всеки звуков небостъргач може да произвежда 150 мегавата енергия в гъсто населен град. Това е достатъчно да захранва собствение си енергийни нужди. Освен това чистата енергия ще помогне на града за намаляване на въглеродните емисии и зависимостта от изкопаемите горива. Няколко звукови небостъргача могат драстично да компенсират електрическите нужди в един мегаполис.

greentech.bg

Може да харесате още...