pixel

Учени произведоха ток от сероводорода в Черно море

Екип от български и чужди учени са успели да произведат ток от сероводорода в Черно море. Все още обаче методът не може да се използва за промишлено производство. Това разказа пред БНР професор Венко Бежков от Института по инженерна химия към БАН.

“Произведохме електродвижеща сила и имахме един доста висок коефициент на полезно действие. Токът все още не е достатъчно силен, за да можем го приложим нашия метод като промишлено решение. Надяваме се до края на годината да набележим с нашите колеги от Грузия и Румъния мерки и условия, които да експериментираме през останалите месеци на проекта. Надяваме се в края на годината вече да имаме решение”, разказа той.

По думите на професора, експериментът е бил планиран още в началото на проекта. “Целта на експериментите бяха да се проверят резултатите, получени в лабораторни условия в София, най-вече по-голяма пилотна инсталация, както и да се работи с реални морски води, извлечени от голяма дълбочина, стигнахме до хиляда метра”, споделя Бежков.

“Оказа се, че работата с реални морски води е по-добра, по-изгодна и по-успешна, отолкото с моделните разтвори, които направихме в София, т.е. тя благоприятства за постигане на по-високи напрежения и по-висока електродвижеща сила на горивната клетка, която ние експериментирахме”, допълни той пред Националното радио.

economic.bg

Може да харесате още...