pixel

Червен соларен покрив на спортна зала

Fraunhofer

Ако искаме соларната система да остане невидима, цветните модули са решението. Цветното стъкло обаче намалява производителността, а впечатлението от цвета се променя в зависимост от зрителния ъгъл. Проектът, реализиран в Епинген, Германия, дава отговор и на двете предизвикателства.

Може да звучи странно, но Институтът Фраунхофер за соларни енергийни системи (Fraunhofer ISE) проучва как да направи фотоволтаичните системи невидими. В съвместен проект с производител на стъкло и модули и с град Епинген беше инсталирана тухлено-червена фотоволтаична система като интегрирана част от покрива на спортна зала. Целта на проекта PVHide – скриване на фотоволтаици – е  соларната система да изчезне възможно най-дискретно в обвивката на сградата.

На някои места защитата на паметниците на културата стриктно настоява за визуален вид без фотоволтаици, но има и собственици на къщи или архитекти, които не желаят да показват електроцентралата на покрива си.

Инсталацията в Епинген се състои от 224 соларни модула с покритие Morphocolor. Покривните площи са ориентирани на изток и запад. Системата има обща мощност от 66 киловата и генерира най-малко 90% от електроенергията, която би генерирала класическа фотоволтаична система със стъкло без покритие.

Целта на изследователския проект PVHide е да се разработят концепции за икономически ефективни, невидими фотоволтаици, интегрирани в сградите. Fraunhofer ISE допринася със следващото поколение на своята патентована фотонна структура MorphoColor, която позволява оцветяване на покривното стъкло на соларните модули. Производителят на стъкло Interpane направи покритието на стъклото за модулите. След това производителят на соларни модули AxSun го използва за създаване на цветни фотоволтаични модули, подходящи за вграждане в покриви.

С инсталирането на фотоволтаичната система в историческа сграда разработките вече са приложени на практика. „Завършването на пилотната инсталация е важна стъпка напред за внедряването на MorphoColor. След производството на цветните стъклени панели успяхме да подобрим още повече разбирането си за оптиката и стабилността на цветовете“, казва Томас Кройер, ръководител на проекта във Fraunhofer ISE. „Следващите фотоволтаични модули, които сега са покрити с MorphoColor, винаги ще показват интензивния си цвят, независимо откъде ги огрява слънцето.“

Снимка: Fraunhofer

Може да харесате още...