pixel

ЕК: Югоизточна Европа трябва да е част от общата енерийна система

Страните от Югоизточна Европа най-накрая трябва да обединят мрежите си с общата енергийна система и всяка една от страните трябва да има поне 3 различни източника на доставка на природен газ, смята комисарят, отговарящ за развитието на Енергийния съюз Марош Шефчович.

„Това ще издигне енергийната сигурност на региона и на Европа като цяло до съвсем ново ниво“, коментира Шефчович. По време на традиционния обеден брифинг в Брюксел той представи следващите стъпки за създаването на съюза.

От 20 май Европейската комисия ще започне турове в държавите от общността, по време на които ще бъдат водени преговори с правителствата и институциите, от които зависи изграждането на Енергийния съюз, социалните партньори, неправителствени организации и представителите на гражданското общество. Целта на тези срещи е да бъдат обяснени принципите на Енергийния съюз и какви ще са ползите за гражданите и бизнеса на ЕС от неговото изграждане.

„За реализацията на плановете си имаме нужда от силната обществена подкрепа“, коментира комисарят и добави, че първата държава, в която ще започне кампанията за популяризиране на съюза, ще бъде Холандия.

По време на срещите си Шефчович ще обсъжда резултатите от първите анализи на силните и слабите страни на енергийните системи в отделните държави. На базата на постигнатите резултати от преговорите ще бъдат изготвени и доклади, които ЕК ще представи публично при следващия етап от развитието на Енергийния съюз до есента на тази година, стана ясно още от думите на Шефчович. Документът ще бъде представен пред Европейския парламент и Европейския съвет.

За повишаването на енергийната сигурност и гарантиране на алтернативни доставки на газ енергийният комисар Мигел Анхел Канете ще посети Алжир и Мароко, очаква се и до края на десетилетието да приключи изграждането на Южния газов коридор, каза той.

„Искаме да бъдем сигурни, че междуправителствените споразумения за енергийни доставки в Европа оттук нататък ще бъдат подписвани „в духа на ЕС“, допълни още комисарят.

economic.bg

Може да харесате още...