pixel

Европейските Корпоративни договори за закупуване на енергия (PPA) достигнаха рекорди

wind and solar

Корпоративните договори за закупуване на енергия (PPA) от възобновяеми източници в Европа достигнаха рекордните 10,4 GW през 2023 г., което е значителен ръст спрямо сделките от 6,7 GW през 2022 г., сочат данни на RE-Source, европейска платформа за корпоративно снабдяване с енергия от възобновяеми източници.

Испания и Германия са най-големите пазари, на които се пада почти половината от общия договорен капацитет през 2023 г. Испания отново е начело на класацията с 2,77 GW от PPA, следвана от договори за 2,04 GW в Германия, която може да оспори първото място на Испания през 2024 г., съобщи RE-Source. Франция, Обединеното кралство и Швеция също отбелязаха значителен ръст, постигайки съответно 0,78 GW, 0,62 GW и 0,36 GW.

След присъединяването на България, Хърватия, Австрия и Румъния през 2022 г., миналата година корпоративният пазар на PPA за възобновяеми енергийни източници се разшири с три нови държави – Унгария, Словения и Португалия.

Нова тенденция е появата на PPA с много купувачи, което дава възможност на по-малките дружества да се снабдяват с възобновяеми енергийни източници, отбеляза платформата. През 2023 г. на пазара се появиха и първите PPA, обединяващи електроенергия и съхранение, както и първите PPA за зелен водород.

По отношение на секторите на закупуване, пазарът на PPA през 2023 г. беше воден от тежката промишленост с 2,9 GW, следван от информационните и комуникационни технологии с 2,5 GW, търговия на дребно с 0,8 GW, телекомуникации с 0,7 GW и инженерство и технологии с 0,5 GW.

Според съобщението, PPA стават все по-привлекателни в различните индустрии, като значителен ръст бележат автомобилостроенето, хранително-вкусовата промишленост и компаниите за търговия на дребно.

Снимка: Pexels

Може да харесате още...