pixel

Евростат: България с най-скъп природен газ и най-евтин ток в Европа

gas

България е с най-ниската цена на електроенергията в рамките на Европейския съюз през първото полугодие на 2012 година, но това не означава, че разходът за електричество е бил най-поносим за домакинствата. Изчислени в евро, тарифите за бита са най-ниски сред останалите 26 страни, показват данните на Евростат, но от гледна точка на покупателната способност на парите, сметките за ток и газ са едни от най-тежките.

Данните на Евростат, които бяха публикувани днес, показват, че между второто полугодие на 2011 година и второто полугодие на 2012 година цената на тока за бита в България са се вдигнали с 9% при средно 6.6% за Европейския съюз.

В евро цената на 100 kWh електроенергия у нас са стрували 9.6 евро при средна за 27-те страни членки на ЕС ставка от 19.7 евро за 100 kWh с включени всички такси.

Евростат прави класация на държавите, в които цената е най-тежка за домакинствата от гледна точка на покупателната способност. Така страната ни е изпреварена в класацията за евтин ток от повечето държави в ЕС, като на челните места са страни като Финландия, Франция, Люксембург, Швеция.

По аналогичен начин България стои на картата на Европа и по отношение на цената на природния газ. Средно за Европа тя се е повишила с 10.3% през първото полугодие на 2012 година. В България скокът е със 17.8%, показват данните на Евростат. По-голямо е поскъпването само в Латвия (21.1%) и Естония (18.5%).

Измерена през покупателната способност на парите, обаче, цената на природния газ е най-висока за битовите потребители в България, докато жителите на северната ни съседка Румъния са в тройката от държави, които ползват най-евтин газ, по данни на Евростат.

publics.bg

Може да харесате още...