pixel

Изоставените петролни кладенци в САЩ все още бълват метан

Някои от милионите изоставени кладенци за нефт и природен газ в САЩ все още бълват метан. Това може да се окаже голям източник на нерегистрирани емисии на парникови газове. Данните са от ново проучване, публикувано в понеделник.

Изследователи от университета в Принстън са измерили емисиите от десетки изоставени кладенци в Пенсилвания през 2013 г. и 2014 г. и са установили, че всеки кладенец излъчва средно 0.27 кг на метан на ден. Проучването е публикувано в Бюлетина на Националната академия на науките в САЩ.

„Тези измервания показват, че емисиите на метан от изоставени нефтени и газови кладенци могат да бъдат значителни“, гласи изводът от проучването. „Необходими са допълнителни изследвания, за да се определят количествено тези емисии в национален план, и да се определи какви мерки трябва да се предприемат, така че емисиите да могат да бъдат точно описани и включени в регистрите на парникови газове.“

Американската агенция за опазване на околната среда обмисля дали да въведе задължителни стандарти за намаляване на емисиите на метан в сектора, който се занимава с добив на нефт и природен газ като част от широк план за действие срещу изменението на климата.

Екологичните групи настояват пред агенцията, че директното насочване на регулациите към метана, а не към второстепенните летливи органични съединения, които агенцията в момента регулира, би било много по-ефективно и може да помогне на САЩ да постигне по-рязко намаляване на емисиите на парникови газове.

Метанът има 80 пъти по-силно действие от въглеродния диоксид, който пък е най-разпространеният парников газ.

greentech.bg

Може да харесате още...