pixel

Над 1000 фирми излизат на протест срещу цената на тока

„Над 1000 фирми в 28 града на България ще протестират в сряда, 29 юли, срещу по-високата цена на тока, която се готви“, заяви Камен Колев, зам.-председател на БСК, по време на среща между работодатели и синдикати.

До този момент участие в протеста са заявили около 5000-6000 души само от София.

Очакват се и техни поддръжници от други градове. В техния призив за протеста се казва: „Не“ на мафията! „Не“ на грабежа! „Да“ на реформите! „Да“ на пазарните цени в енергетиката!“.

Представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и БФИЕК, които представят днес общата си позиция относно планираното повишаване на ценовата добавка „Задължение към обществото“ от 1 август т.г., смятат, че над българските индустриални предприятия е надвиснала гилотината на 15-20-процентно повишаване на цената на електроенергията.

На срещата присъстват и представители на двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“. Те дадоха подробна информация за насрочения за 29 юли протест. Той ще започне от 11 ч. пред сградата на Министерски съвет и ще е вторият национален протест за реформи в енергетиката и срещу увеличението на цената на електроенергията.

„Действията на някои хора в парламента обърнаха колата. Оказа се, че всичките ни усилия отидоха напразно“, заяви Евгений Иванов от КРИБ. „В системата на енергетиката има мафия. Оказа се, че бъдещето на България не е експортната индустрия, а оборският тор“, каза Иванов.

„През изминалия месец се потрудихме да намерим пътища и мерки, които да препятстват повишаването на тока за бизнеса, но лобистки интереси ни спънаха – в парламента се гласуваха допълнителни мерки за производство на ток от биомаса“, посочи Добрин Иванов от АИКБ. „Прогнозираме фалити, загуба на конкурентоспособност и на работни места, ако се увеличи цената на тока от 1 август“, допълни той.

dariknews.bg

Може да харесате още...