pixel

Обявиха търг за строителството на Трансанадолския газопровод (TANAP)

Обявиха търговата процедура за строителството на Трансанадолския газопровод (TANAP). Предложенията за участие в търга ще се приемат до 27 септември, става ясно от публикации в турските медии. Според тях за строителството на газопровода с дължина от 1890 км ще бъдат обявени няколко търгови процедури.

Припомняме, че преди време бе обявен предкварителен валификационен търг за изготвяне и доставка на стоманените  тръби за газопровода. Компаниите претенденти трябва да имат достатъчно производствени мощности, с които да могат да произвеждат минимум 12 млн.тона тръби с с диаметър от 48″ 56″. Предложенията се приемат до 27 август.

Газопроводът TANAP е предназначен за пренос на азербайджански природен газ от грузино-турската граница до западната граница на Турция. Пропускателната способност на газопровода на първи етап ще съставлява 16 млрд.куб.метра, от които 10 млрд.куб. метра ще бъдат предназначени за Европа, а 6 млрд.- за Турция. В бъдеще е възможно увеличаване на пропускателната способност.

Преди плановете предвиждаха газопроводът TANAP да се свърже с Nabucco West и така д се изгради сигурен алтернативен коридор за  природне газ за Европа. След отпадането на Nabucco,  TANAP ще бъде  свързан с газопровода TAP, но все още се очакват подробносит по новата схема, която при всики случаи ще е различна от първоначалните планове, особено след като Азербайджанската нефтогазова компания SOCAR вече е собственик на гръцката DESFA.

3e-news.net

Може да харесате още...