pixel

Париж стартира програма за саниране „1000 сгради“

През 2007 г. градската управа на Париж застана начело на битката срещу изменението на климата, като представи своя план за действие за опазване на климата и енергията. Целта е до 2020 г. да се постигне 25% намаление на емисиите на парникови газове и на енергийното потребление – в сравнение с 2004 г. Тъй като сградите в момента са отговорни за около една трета от енергийното потребление в Париж, тази задача представлява сериозно предизвикателство. За справянето с нея градският съвет стартира плана „Еко-реновация на Париж: 1000 сгради“. Проектът цели да мобилизира жителите на града да участват в борбата за опазването на климата.

За посрещането на поставените екологични цели бяха стартирани редица големи проекти Париж, включително за производство на енергия от възобновяеми източници, увеличаване на градските зелени площи, разрботване на нови и активни форми на мобилност, саниране на жилищни сгради. „Париж работи за адаптиране към климатичните, екологичните и социалните предизвикателства. В продължението на своя план за климата сега Париж стартира извънредна 5-годишна програма, за да се подкрепи енергийното и екологичното обновление на парижките жилищни сгради“, казва Ан Идалго, кмет на Париж.

Както подсказва името, тази инициатива ще подкрепи 1000 парижки жилищни сгради. Жителите могат да участват от май до октомври 2016 г. Всички съсобственици, които желаят да се приложи план за цялостно обновяване на домовете си, могат да кандидатстват.

Избраните проекти ще получат безплатно административна, техническа и финансова подкрепа за енергоспестяващи мерки и про-екологични ремонти. Създадена е група от съветници, които да осигуряват индивидуални консултации. Те ще консултират собствениците, така за да могат да разработят и изпълнят своите проекти възможно най-пълноценно и ефективно.

Областите на интервенция са гъвкави. Ремонтните работи могат да включват, например, рекултивация на градските покриви, монтаж на ефективни системи за отопление или двойни стъклопакети за прозорците, топлоизолация на фасади, стени, тавани, покриви. Тези мерки не само ще дадат възможност на гражданите да намалят своето потребление на енергия и да пестят пари от сметките си за ток и отопление, но и представлява чудесна възможност за подобряване на цялостната жизнена среда и нивата на комфорт. В по-широк контекст проектът ще допринесе за създаването на по-здравословен град за всички.

greentech.bg

Може да харесате още...