pixel

Топлина от земята и електричество от слънцето захранват тази къща

Buderus

Семейство Фенглер иска да плаща по-малко за отопление и топла вода и да бъде възможно най-независимо от нарастващите разходи за енергия. Затова си построява самостоятелна къща в Раесфелд, Северен Рейн-Вестфалия, и се съсредоточава върху строителната технология още при етапа на планиране. Резултатът: степен на енергийна независимост от 70%. Само 30% от електроенергията, необходима за отопление и топла вода, както и за домакинството, трябва да се закупува.

За да се осигури ефективна сградна технология, различните компоненти на системата са проектирани така, че да работят оптимално заедно и са свързани помежду си чрез интелигентно управление на енергията. Най-важният компонент е модулиращата термопомпа за солен разтвор/вода WSW196i от Buderus с инсталирана мощност от 2 до 8 kW. Термопомпата използва енергия от околната среда от два геотермални сондажа в градината с дълбочина 70 метра. Още от дълбочина 15 метра температурата на земята е постоянно десет градуса или повече, което прави геотермалните сонди надежден и независим от времето източник на енергия за отопление. Топлината, генерирана от термопомпата, се освобождава в помещенията чрез подово отопление с проектна температура 35/28 градуса по Целзий. Освен това с термопомпата се генерира топла вода. Самата инсталация на термопомпата е завършена бързо: всички компоненти са свързани в рамките на два дни и термопомпата е готова за работа след още един ден.

Фотоволтаичната енергия повишава икономическата ефективност

Друг важен компонент е фотоволтаичната система на покрива с общо тридесет модула и обща мощност от 9,9 kWp. Произведеното електричество се използва както за работа на термопомпата, така и за домакинството. За да се оползотворява слънчевата енергия възможно най-ефективно, се използва енергийният мениджър Buderus MyEnergyMaster. Софтуерът интелигентно свързва термопомпата и фотоволтаичната система една с друга, така че производството на отопление и топла вода да се отложи за моменти, когато е налично безплатно фотоволтаично електричество. Това означава, че се изисква по-малко електроенергия от общинските комунални услуги. При постоянна слънчева светлина излишната слънчева енергия се съхранява за по-късна употреба в батерия с капацитет 7,7 kWh. През летните месеци термопомпата може да се използва и за охлаждане на сградата, тъй като работи реверсивно и използва по-ниската температура на земята за охлаждане чрез подовото отопление.

Buderus

Интелигентна работа в мрежа

Енергийният баланс може да се види по всяко време чрез приложението MyEnergyMaster в комбинация с Bosch Smart Home Controller. Там се показват количеството PV електричество, подадено в мрежата, наличното фотоволтаично електричество за домакинството и термопомпата и количеството електричество, закупено от доставчика на енергия. Енергийният мениджър също е интегриран в системата за интелигентен дом на сградата, която управлява стайни термостати, ключове за осветление и ролетни щори.

Механична вентилация на помещенията

Еднофамилната къща е оборудвана и с централна вентилация Logavent HRV2 от Buderus. Всички жилищни помещения се захранват автоматично със свеж въздух чрез плоски и кръгли канали. Сензорно контролираната вентилация при необходимост контролира количеството и качеството на входящия външен въздух и филтрира цветен прашец и прах. Възстановяването на топлината на вентилационната система е до 90%, което води до значителни икономии на енергия. С коефициент на електрическа ефективност до 36,1, устройството работи изключително ефективно: за всеки киловатчас използвана електроенергия то възстановява 36 пъти повече топлинна енергия.

Компанията е представена на българския пазар от Бултерм.

Снимки: Buderus

Може да харесате още...