pixel

АЕЦ „Козлодуй“ задържа дивидент за НЕК, прихваща го от дълг

Националната електрическа компания (НЕК) дължи на АЕЦ “Козлодуй“ почти 90 милиона лева за продадения й ток, съобщи по БНР шефът на централата Иван Андреев.

В интервю за „Хоризонт“ изпълнителният директор добави, че за да има достатъчно средства, АЕЦ „Козлодуй“ няма да плати дължимия от нея дивидент от близо 40 милиона лева.

Тази сума е била приспадната от задълженията на НЕК към централата, обясни Иван Андреев:

„Ние направихме предложение да прихванем този дивидент със задълженията на НЕК и по този начин да имаме стабилен финансов ресурс по отношение на плащанията за удължаване на ресурса. Това ще помогне за стабилната работа на блоковете в следващ период с удължен ресурс, където тези пари ще се възстановят в много по-голям размер.“

Мерките по удължаване на срока на експлоатация на двата блока, както и тези за повишаването на мощността на реакторите ще струват на централата около 300 милиона евро.

За да продължи живота на двата си блока, АЕЦ „Козлодуй“ е дала вече близо 75 милиона евро, каза Иван Андреев.

Повечето от дейностите – към 85 на сто, по 5-ти блок вече са изпълнени – уточни изпълнителният директор. – Дейностите по 6-ти блок обаче са в самото начало, тъй като неговият лиценз за работа е за още три години.

dir.bg

Може да харесате още...