pixel

ЕС активизира създаването на енергиен съюз

На срещата на върха на Европейския съюз е взето решение да бъде активизирано създаването на Енергиен съюз, като се започне с разширяване на инфраструктурата.
Целта е формиране на ефективен вътрешен енергиен пазар,  заяви председателят на Съвета Доналд Туск, цитиран от ТАСС и БТА.

По думите му ЕС възнамерява да се концентрира „на първо място върху строителството на недостигащите инфраструктурни връзки между страните за пренос на енергия в ЕС“.

Освен това споразуменията трябва строго да отговарят на европейското законодателство, трябва да бъде осигурена прозрачността им, отбеляза Туск.

Всички лидери се съгласиха да се засили прозрачността на газовия пазар, за да не злоупотребяват доставчиците, да нямат възможност да нарушават законодателството на ЕС и да намаляват енергийната сигурност на съюза, каза още той.

Газовите договори трябва да са бизнес, а не политика, каза още председателят на ЕС, цитиран от БНР.

Лидерите на страните-членки на ЕС възложиха на външнополитическата служба на Европейския съюз да започне работа по изграждането на отношения на стратегическо партньорство с държавите-доставчици на енергоносители и транзитните държави. Това се казва в заключителното изявление от Срещата на Европейския съвет за Енергийния съюз, предаде ТАСС.

„Форумът призова да се гарантира пълно съответствие с европейското законодателство на всички споразумения, свързани с покупката на газ от външни доставчици, като се повиши прозрачността на тези споразумения“, се казва още в документа.

В същото време на срещата на върха на ЕС бе подчертана „необходимостта да се гарантира търговската тайна на договорите за доставка на газ.“

dir.bg

Може да харесате още...