pixel

Индианците загубиха битката срещу петролопровода

Американски федерален съдия отхвърли искането на индиански племена за спиране на строителството на последната част от петролопровода „Дакота аксес пайплайн“.

Две индиански сиукски племена се опитват да спрат по съдебен път строителството на съоръжението, твърдейки, че то ще им попречи да изпълняват религиозните си церемонии.

Съдът вчера изслуша аргументите на двете страни за издаване на временна ограничителна заповед, докато делото приключи, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Компанията строител Енерджи трансфър партнърс (Energy Transfer Partners) миналата седмица получи последното необходимо разрешение за изграждане на съоръжението за 3,8 млрд. долара. Остава да бъде прокарана само последна 335-метрова отсечка от 1885-километровия петролопровод под езерото Оахе в щата Северна Дакота, което е част от системата на река Мисури.

Тръбопроводът трябва да пренася суров петрол от шистовите находища в Северна Дакота до щата Илинойс и оттам до рафинерии в Мексиканския залив.

Работата по проекта бе спряна месеци наред заради противопоставянето на две индиански племена, както и заради продължителна съдебна битка между строителя и американските военни инженерни части, отговарящи за федералните земи, през които преминава последната част от тръбопровода.

Администрацията на Барак Обама миналата година обяви, че се отказва от утвърденото трасе на тръбопровода и ще обсъди алтернативни варианти за прокарването му. Тръмп обаче подписа указ за възобновяване на строителството броени дни, след като встъпи в длъжност.

Може да харесате още...