pixel

Иран иска да доставя газ и на Европа

Иран е готов да увеличи доставките на втечнен природен газ за Турция и да доставя синьо гориво на Европа през териториите на Турция и Гърция.
Това е заявил представител на иранската национална газова компания, цитиран от гръцкото икономическо издание „Нафтемборики“ и БТА.

Имаме големи газови находища в Иран. Сега доставяме по 30 млн. куб. м газ ежедневно на Турция. Ако Турция може да инвестира в един завод, ние сме готови да й предоставим много шансове, казал същият представител според Анадолската агенция.

Благодарение на географското си местоположение Турция може да бъде транзитен възел що се отнася до доставянето на ирански газ за Европа, добавил той.

Обмисляме да изпращаме газ в Европа през Турция. Имаме възможност да изпращаме газ в Турция и Европа през Гърция, добавил иранският представител.

От януари Иран постепенно навлиза на световния газов и нефтен пазар, тъй като ЕС, ООН и отчасти САЩ вдигнаха санкциите срещу Ислямската република, след като Международната организация по атомна енергия потвърди, че Техеран прилага условията на споразумението за ядрената си програма, договорена през юли 2015 г., отбелязва гръцкото издание.

Може да харесате още...