pixel

Китай ще елиминира 5 милиона стари коли в опит за борба със замърсяването

Китай планира да свали от пътя повече от пет милиона застаряващи превозни средства тази година в опит да подобри качеството на въздуха. Замисълът е 330 000 коли да бъдат изведени от експлоатация само в Пекин. Това съобщи правителството в политически документ, публикуван в понеделник.

Замърсяването стана неотложен приоритет за китайските лидери, които се опитват да намалят щетите, нанесени от десетилетия на стремглав икономически растеж, и да овладеят обществения гняв, породен от плачевното състояние на въздуха, водата и почвата в страната.

В широкообхватен план за действие за намаляване на емисиите в рамките на следващите две години Държавният съвет на кабинета на Китай обяви, че страната видимо изостава от своите целеви нива за замърсяване през периода 2011-2013 г. и сега се налага да удвои еко-усилията си.

Около 5,33 милиона возила с „жълта табела“, които не отговарят на китайските стандарти за горивата, ще бъдат „елиминирани“ тази година. Освен 330 000 коли в Пекин, още 660 000 ще бъдат изтеглени от заобикалящата го провинция Хъбей, място на седем от най-„смоговитите“ градове в Китай през 2013 година.

Според еко-агенцията на Пекин, емисиите от превозните средства в Пекин са отговорни за около 31 процента от опасните твърди частици във въздуха, познати като PM 2.5.

Пекин планира да намали общия брой автомобилите по пътя с 5,6 милиона през тази година. Тази бройка може да се увеличи до 6 милиона до 2017 година.

В документа на Държавния съвет не казва как ще се реализира планът. Известно е само, че общинската управа в Пекин по-рано предлагаше на шофьорите субсидии между 2 500 и 14 500 юана (400-2300 долара), ако доброволно предадат застаряващите си превозни средства за бракуване.. Въпреки това субсидията не покриваше автомобилите с „жълти табели“, които не отговарят дори на минималните стандарти за горивна ефективност.

greentech.bg

Може да харесате още...